Черкаський «кіборг»: «Я молився і вірив, що Господь попіклується про мене…»

Донецький аеропорт

 

Жорстокі військові дії відбуваються нині на сході нашої країни, де наші мужні хлопці захищають право та свободу кожного українця жити у вільній країні на власній землі.

Переді мною – на перший погляд, звичайна родина: привітні чоловік та жінка, поряд грається мобілкою їхня донечка. Але ж я знаю, що господар – нещодавно повернувся додому з війни… І слава Богу, що повернувся…

Це якось на вкладається в голові, коли ми обідаємо у затишній оселі, п’ємо чай та розмовляємо – про події останніх кількох місяців, що назавжди змінили життя цього молодого чоловіка, на обличчі якого відтепер назавжди залишаться суворі глибокі зморшки.

Зараз він знаходиться на реабілітації. З певних міркувань чоловік попросив не називати його ім’я, тому я вирішила звати його просто – Героєм. Бо так воно і є.

– Розкажіть, будь ласка, як Ви потрапили до легендарної Житомирської 95-ї аеромобільної бригади?

– Раніше завжди вважав себе цивільним. Хоча колись я пройшов армію та мав спеціальність снайпера. Бо влучно стріляв. Та коли дивився новини і бачив, що коїться, – це просто обурювало. Крім того, я хвилювався, що воювати йдуть молоді пацани, які морально до цього не готові. Я розумів, що сильніший за багатьох із них. І буде краще, якщо на себе візьмуть відповідальність ті, хто більш підготовлений. Коли всередині рішення дозріло, я зразу пішов до військкомату. Це було у серпні. І незабаром потрапив до 95-ї бригади, у 90-й батальйон, що в Житомирі.

Спочатку нас відправили на підготовку, де ми 2 місяці були на полігоні. Потім близько місяця – Костянтинівка. Потім у грудні – 3 доби у Пісках та 12 діб у Донецькому аеропорту.

У Пісках трапилася трагедія – смерть двох хлопців з нашої бригади, Івана Лєснікова та Дмитра Ільницького… Поряд з ними розірвався снаряд, і їх посікло осколками.

– Мабуть, це був для вас усіх дуже тяжкий час…

– Так, особисто для мене це був шок. Ми були постійно разом три місяці… Крім того, це просто жах, коли чуєш крики розірваної людини. Вона мучиться та помирає на твоїх очах, а ти нічого не можеш вдіяти…

Порівняно з тим усі наші поневіряння, життя у підвалі, якісь побутові умови – все це не має значення.

А потім був Донецький аеропорт. Заїжджали туди так: розмістилисяу БТРи у повному спорядженні, що не змогли б навіть вийти, якби в нас поцілив снаряд. Кожен розумів: це було би все… Сиділи так 4 години. Бо не могли виїхати, тому що був суцільний обстріл. А їхати до аеропорту треба було хвилин 15. Сам заїзд був дуже важкий. Саме в цей час здавали термінал, і там були справжні бойові дії, стріляли з обох сторін. Коли бій закінчився і все затихло, ми заїхали. А потім був перший обстріл на вежі…

Герой показує мені на мобільному відео з місця подій:

– Бачте, «пожарки» як такої немає, її розбомбили, і там ще знаходилися сепаратисти, які не сиділи на місці… А ось коли мивжевиходили, йдемо по «взльоткє» аеропорту … Всі боєприпаси несли на собі. Я по бровці йшов, але ж там могли бути й міни, і все що завгодно. Дуже було небезпечно. Ми тоді пройшли 700 метрів по відкритій місцевості і, на щастя, ніхто в нас не поцілив.

Тож, коли нарешті дійшли до вежі, сфотографувалися. Сумки скинули, сіли на вході трішкивідпочити. Мокрі, брудні… (показує фото).

Сама будівля монолітна, і стоїть, як вкопана, незважаючи на обстріли. Тримається, незважаючи на те, що усередині все вигоріло.

Коли перший наш обстріл був, ми сиділи ось тут, ховались ближче до переходу, за колонами. Танк стріляв угору, десь у 4-5 поверх. Уся будівля тремтіла…

– Я знаю, що Ви – людина віруюча. Чи відчували над собою захист Божий?

– Відчував Божий захист постійно. Коли ми тільки почали заїзд, всі хлопці молилися та хрестилися, бо заїжджали туди, де стріляють і де смерть, і це все – ось, на твоїх очах…

Потім дехто в мене цікавився: «А як же заповідь Божа «не вбий»?». Я відповідав так, як це розумію: що ця заповідь не стосується ситуацій, коли треба захищати свою країну…

Я нікому нічого не доводив, а просто жив: у мене була Біблія з собою, я її читав, молився. Коли говорив хлопцям: «Бачите, ось там і там нас Бог зберіг…» – усі погоджувалися.

Перед ротацією хлопці сказали: «Спасибі, що ти з нами був…». Бо спочатку думали, що я взагалі з ними не поїду. Бо віруючий же… Та ще й непитущий, а таких деякі вважають «слабаками» (сміється).

До речі, у нашому батальйоні було десь 20 % непитущих. Коли ми тільки заїхали, всі вирішили, що вживати алкоголь взагалі не будуть. Бо це небезпечно, можна стати легкою мішенню… Тож ніхто з нас не пив, всі були на адреналіні та на нервах. Їли теж мало… Ми всі схудли. Їжі було багато, але апетиту не було. Вода у пляшках замерзала, ми її на пічці розтоплювали.

Донецкий аэропорт

– Якщо відверто – було страшно?

– Зовсім не боятися там – неможливо. Але я боровся зі страхом, намагався, щоб його не було у мене в серці. Я розумів, що коли людина боїться – її легко вбити. Я помітив, що перед тим, як з людиною щось погане трапляється, вона нервова, немає їй спокою… Один хлопець, що загинув, тиждень перед тим був у депресії, на ньому обличчя не було… Наче щось передчував.

Тож я вирішив – покладатися на Бога та гнати усілякий неспокій. Я молився і вірив, що Господь піклується про мене… І тільки у стані цього внутрішнього спокою можна було і спокійно відпочивати, і спокійно воювати.

На самому початку нашого перебування була особлива ситуація. В один день нас сильно обстрілювали. До сепаратистів було 300 метрів, і вони засіли в будівлі з антеною, яку ми називали «обсерваторія». Це була двоповерхова будівля з двома вікнами та двома дверима. Вгорі, там, де антена, був металевий товстий щит і бійниця.

Так от, сепаратисти засіли в цю «обсерваторію», і як почали по нас лупарити з усіх боків – з вікон, дверей, з бійниці.. Б’ють і б’ють, а ми не можемо відстрілятися.

Єдине місце, де ми могли би вистрелити з РПГ, – це перехід. Мені головний наш каже: «Треба вистрелити». А я тільки-но помолився, і відповідаю: «Якщо треба, так треба, зробимо…»

Тож ми пішли вдвох із товаришем, який був з кулеметом ПК. Він каже: «Я буду на себе відволікати увагу, а ти вискочиш та стрілиш…» Так і зробили: він висунув кулемет з однієї сторони та почав стріляти, вони – по ньому. А я з другої сторони вийшов на прохід…

Ситуація, звісно, складна: вийти на відкриту місцевість… Та я вийшов, та у ту будівлю як бахнув…

Цей випадок всіх хлопців настільки надихнув! Це був якийсь переламний момент. Усі раптом це зрозуміли: «Якщо треба, то ми все зробимо».

Після цього ми давали кіптяви всім (сміється). Бо ми вже «обстрілялися»,стали впевненішими… Після того ми вже переміщувалися скрізь – і міни ставили, і відстрілювались по усій будівлі. Серед нас не було професійних військових, всі – добровольці. Самий «бойовий» серед нас чоловік служив ще колись 20 років тому. А тепер – чудеса творив, і міни ставив, і все робив…

Над нами був великий захист Божий. Тільки починали сепаратисти підходити до нас (а серед них були справжні професіонали), – і відразу ж відступали, бо ми давали відсіч, розганяли то тих, то тих.

Але ж – були і серед нас втрати… За час мого перебування – троє загиблих, два в Пісках, і один, Андрійко Терещенко, у терміналі…

Усі дні, поки ми там були, я щодня казав хлопцям: ми будемо живі, все буде добре. Ну, така в мене була в цьому впевненість…

– А була можливість десь поспілкуватися з місцевими мешканцями?

– Так, у Костянтинівці я вирішив поспілкуватисяз людьми й дізнатися,що вони думають. І кого не зустрічав – продавці, лікарі, таксисти – люди підходять, беруть за руку та говорять: «Ви, хлопці, головне – не їдьте нікуди, залишайтеся тут…». Й іншим нашим бійцям також це говорили.

Взагалі, там багато нормальних людей. Я так зрозумів, вони просто були зайняті своїми справами, а потім раз – і виявилося, що вони вже при ДНР…

Я запитав одного з них: «Ну як у вас це вийшло – якесь ДНР? Я ось тепер тут, а краще би дома проводив час із родиною…».

А людина каже: «Коли захоплювали Костянтинівку, просто заїхали «зелені чоловічки» зі зброєю, стали в центрі, кинули клич, набрали наркоманів, алкашів, дали їм зброю, і почався безпрєдєл. Тільки почули, що хтось не те щось сказав, чи зловили у комендантську годину – у підвал. Тисяча гривень, щоб вийти… Ви тільки не їдьте, бо й нам доведеться їхати, а нікуди…».

Коли сепаратисти виходили з Костянтинівки, то забрали у людей більше сорока машин. Упродовж двох годин грабували все, що попадалося. Якщо хтось чинив спротив, убивали. Всі боялися.

Коли ми прийшли у Піски, то підгодовували людей, ділилися бензином. Якось взяли з товаришем два сухпайки, пішли до людей. А живуть там тільки мужики. Ми до одного зайшли, познайомились. Я кажу: «Чого ви тут живете? Тут же постійно стріляють, вибухи… І це ж не раз в день – а постійно…».

А він каже: «А куди мені їхати? Тут хата… Я за все життя на свою зарплату збудував тільки сарайчик». «А як ви ховаєтеся?» «Раніше – у погребі сидів. А зараз – заходжу у сарайчик. Попаде – то попаде, а як ні – то пощастило…».

Ми йому обидва сухпаї віддали, бо ж голодна людина сидить, без світла, нічого немає….

Я ще спитав: Як же вони жили до цієї війни?

А метрів за сто від будинку цього чоловіка – огороджені шикарні будівлі, проте вже й вони напівзруйновані…

Чоловік відповідає: «Ну, як жили… Приїхали хлопці, сказали – ось цю землю ми забираємо, тут будуть наші будинки. І ніхто не мав права навіть пікнуть».

Тож, «жили» – ті, хто «донецькі»… А, наприклад, цей чоловік за все життя на свою зарплатню побудував тільки сарай…

Я впевнений, що скоро все це закінчиться. Звісно, стояти там треба буде і далі, але хай вже не буде бойових дій… У нас був такий надпис на стіні: що війна – це… погано. Коли нас в перший раз заблокували у вежі (по проходу почали стріляти з кулемета, і туди не вискочиш, а по вежі почали стріляти з танка), вежа почала тремтіти, все сипалося, і ми не знали, що робити.

Потім коли був другий обстріл танками (це вже два танки в’їхало, ще веселіше було…), ми вже не боялися. А під час третього обстрілу з танка дехто навіть дрімав… (У нас було місце, де ми відпочивали, залазили туди, вкривалися, щоб не засипало пилюкою…).

Після третього обстрілу мене так засипало штукатуркою, що я був повністю білий. Страху вже не було: розумієш, що будівля не впаде, вежа витримує ці обстріли.

– Мабуть, всі ці події зробили всіх вас дуже рідними…

– На мене сильне враження справило братерство. Лягаєш спати – і довіряєш, що хлопці на місті, не сплять, що якщо хтось на посту – то, сто процентів, він захистить тебе. А ти можеш відпочити, бо втома таки вимотує.

Людину зразу бачиш такою, яка вона є насправді.

Було таке, що триває обстріл. Показуватися в цьому разі не треба, тільки виставити рушницю із-за рогу та показати, що ти тут є, що ти «огризаєшся»… А деякі хлопці не могли цього зробити. Тому що – це дійсно страшно, коли стріляють.

Якщо не «огризаєшся» – вони підходять. До нас підходили просто на перший поверх, коли ми самі були на другому… Тоді доводилося кидати гранату, щоб їх відігнати.

Але я вважаю, що навіть якщо деякі хлопці спочатку не проявили себе, «забуксували» – якщо вони наступного разу погодяться поїхати, то це вже будуть зовсім інші люди…

Розмову вела Ганна Григорович, ГромЧе http://grom-che.com/blog/cherkaskiy-kiborg-ya-molivsya-i-viriv-shch.html

Усі фотографії –з особистого архіву Героя.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ