«Ми сильніші за ворога, бо воюємо за рідну землю», – переконаний айдарівець Лісоруб

боєць добровольчого батальйону «Айдар», позивний

Перед зустріччю з бійцем добровольчого батальйону «Айдар» було якось тривожно й охоплювало відчуття вини, що ми тут живемо в мирі й спокої, а вони там, у самісінькому пеклі війни захищають нас. Але Лісоруб (такий його позивний) виявився дуже доброзичливим і готовим до розмови. Як потім з’ясувалося, саме люди й щире спілкування відновили його сили, зарядили позитивною енергією. І в його блакитних очах знову горіло бажання повернутися на передову, до побратимів, які стали для нього як друга родина. Про це розповідає власний кореспондент Нової Доби.

– Уже рік і два місяці, починаючи з Майдану, я в постійній напрузі. Доводилося спати по дві – три години на добу прямо в берцах і бронежилеті, тому був зовсім знесилений, гнувся від вітру. Та ще й бронхи й легені застуджені, нас же тоді на вулиці Грушевського поливали водою, – почав свою розповідь 43-річний Богдан. – Дякую черкаським волонтерам, а надто – заступнику голови облдержадміністрації Віталію Ковалю, які запросили мене на лікування в Черкаси. Вони привозили допомогу нам на передову, на останній наш рубіж у Трьохізбенку, а виїхати не могли – потрапили під «Гради». Коваль спав біля мене на підлозі, я дав йому автомат. Молодці ваші черкаські, кожні десять днів їдуть із продовольством зразу до нас, у саме пекло, тилу не довіряють.

Із 3 лютого Лісоруб перебуває в Центрі реабілітації учасників АТО, що розміщений у Черкаському обласному госпіталі для інвалідів війни. Родом із Тернополя, Богдан уперше на Черкащині.

– Я приємно вражений ставленням до мене, у вас чудові люди. Дякую лікарям, психологам, завідуючій відділенням Тетяні Григорівні Бондаревій. Вони зробили все можливе для мого оздоровлення. Мене провідували друзі з «Самооборони», волонтерка Катя, яка працює лікарем у Третій міській лікарні, студенти з коледжу, – висловлює своє враження боєць. – Потрапив сюди з передової. Нас безперестанку обстрілювали два місяці, хотіли взяти Трьохізбенку, це тил міста Щастя Луганської області. А тут я відпочив: гуляв Черкасами, міськими парками, а головне – спілкувався з людьми.

Час від часу Богдан згадує Майдан. Каже, що постійно там ходив із сокирою, бо доводилося рубати дрова, коли було холодно. Якось за дві години цілу машину дров нарубав. Так і прозвали його – Лісорубом. Під час акцій протесту в Києві чоловіка було поранено, згоріли всі документи, але на Майдані він знайшов своє щастя – Ярину, теж тернопільчанку.

– Ми брали шлюб на Інститутській, в капличці Небесної Сотні, – усміхається наш герой. – Ярина приїжджала й сюди, в Черкаси. Вона теж патріотка, каже, що не поважала б мене, якби я не поїхав на фронт. Маю й доньку, їй уже 18. Перша моя дружина, на жаль, уже покійна.

Відразу після лікарні в кінці червня 2014 року Богдан поїхав у зону АТО в добровольчий батальйон «Айдар».

– Не за гроші воюю, я ні копійки не отримав, до того ж не маю документів, – продовжує Лісоруб. – Ми стоїмо за правду, за свою землю, за своїх дітей, тому нас ворог боїться: може здалека стріляти, підступно, але на ближній бій не йде. Вони не вірять ні в Бога, ні в чорта, бомблять хати, де маленькі діти живуть. Окрім росіян, є й хорвати, й донські козаки, а особливо жорстокі кадирівці. Винні й місцеві, які хотіли ЛНР, таких половина. Вони за 200 гривень продали Україну й собі за ці гроші купили горе. Наші бійці з ними діляться гуманітарною допомогою, але ти даєш йому хліб, а він тобі ввечері, як в Афганістані, в плечі стріляє.

Айдарівець розповів, що страх є в кожного, але його просто треба контролювати.

– Найстрашніше було, коли їхали в Щастя по боєприпаси й почав стріляти міномет. Це так свистить, що не розумієш, звідки летить і де воно зірветься, – пригадує Богдан. – Запам’ятався й перший бій, тоді ми дуже багато знищили противника. На війні головне – дух. Немає духу – немає й перемоги. А ще не треба сіяти паніки, й тоді все буде добре.

Сьогодні разом із волонтерами Лісоруб знову поїхав на фронт.

– У мене дуже хороший настрій, я заряджений позитивом, немає ніякого смутку, – сказав на прощання боєць. – Там друзі, побратими – це моя друга родина. Я знаю, що мене не лише дружина чекає, а й Україна, яка для мене понад усе. Мирні люди нам допомагають чим можуть. Уся Україна, весь світ нас підтримують, усі церкви моляться за нас. Тож перемога буде за нами, і тоді, з перемогою, я обов’язково знову відвідаю Черкаси.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ