Тальнівська міськрада неправомірно віддала у власність державне КХП, – київський суд

Тальнівський комбінат хлібопродуктівУ понеділок у Апеляційному Господарському суді Києва – людно. На дверях зали №9 висить розклад судових слухань. На кожний розгляд – 15 хвилин. Справа за позовом Державної акціонерної компанії «Хліб України» до Тальнівської міської ради слухатиметься четвертою – о 10-30. «Хліб України» намагається повернути в державну власність Тальнівський комбінат хлібопродуктів недавно приватизований Олександром Коротковим, депутатом Черкаської обласної ради, екс-регіоналом і, як кажуть, другом Олександра Януковича та черкаського губернатора Сергія Тулуба. Останньому добряче допомагала міська рада, ухваливши рішення про видачу екс-регіоналу свідоцтва на право приватної власності. В компанії «Хліб України» вважають, що цим міськрада Тального порушила закон. Адже тальнівський КХП є стратегічним підприємством, і дозвіл на його приватизацію мала давати лише Верховна Рада.

Третьою особою в процесі заявлена дочірня компанія ДАК «Хліб України». Що це за диво? Підозрюю, що саме тут заховався справжній власник комбінату Олександр Коротков. О 10-ій годині телефоную начальнику юридичної служби «Хліба України» Дмитру Кукіну.

– Я в дорозі, буду за 10 хвилин.

З міськради нікого не видно. Час від часу із зали виходить секретар і запрошує чергових учасників. А ось і Кукін. Чекаємо.

– А де ж представники міськради? – запитую Дмитра Борисовича.

– Їх не буде. Уже давно інтереси Тальнівської міської ради і її виконавчого комітету за довіреністю представляє в суді Тетяна Коваленко – юрист нашої дочірньої компанії. Насправді це особа уповноважена арбітражним керуючим Лагутіним, який і провернув оборудку, що дозволила Олександру Короткову приватизувати КХП. Тобто, фактично це людина Короткова.

Я німію. Виходить, що уся громада міста (бо міськрада є орган громади) спить і бачить, як би дозволити Короткову за безцінь заграбастати комбінат. В голові не вкладається, що Тальнівська міська рада і міський голова Олександр Біленко виступають на суді проти держави і за Короткова.

Тим часом приходить сама Тетяна Коваленко. Як на зло, судді довго розглядають попередню справу. Чекаємо більше години. Нарешті гукають. У залі – троє суддів і секретар. Кукін і Коваленко сідають одне навпроти одного.

Першим слово отримує Дмитро Борисович.

– Державне майно було передано Тальнівському комбінату хлібопродуктів державною компанією «Хліб України» лише у користування, а не у власність. Зараз воно є власністю держави. Рішення про його приватизацію Верховною Радою не приймалося, бо держава встановила заборону. Проте Тальнівська міська рада 19 лютого 2010 року вирішила надати дозвіл на приватизацію Тальнівського КХП. Виконком міської ради вийшов за межі наданих йому повноважень, бо «Законом про місцеве самоврядування» не передбачено надання дозволу на оформлення права власності. Рішення мало бути підписане міським головою і секретарем. Але підписав його лише секретар. Відтак просимо скасувати рішення як неправомірне. Свідоцтво на право приватної власності на майновий комплекс Тальнівського КХП визнати недійсним.

Далі говорить Тетяна Коваленко.

– Визнання майна Тальнівського КХП державним, на мою думку, дещо передчасне. За довідкою єдиного державного реєстру воно зазначено як приватна власність. Ніяким судом таке рішення не скасоване. За кілька попередніх років форму власності змінили кілька хлібоприймальних підприємств.

Суд радиться за зачиненими дверима кілька хвилин. Потім головуюча суддя Галина Жук оголошує рішення:

– Позовну заяву задовольнити частково. Рішення Тальнівської міської ради скасувати як неправомірне.

Згодом у коридорі Дмитро Кукін каже, що позов задовольнили частково, бо не скасували свідоцтво на право приватної власності.

– Утім це справа часу. Головне, що скасували підстави для його видачі. Відверто кажучи, я не чекав, що справедливість восторжествує. Це для мене приємна несподіванка.

Запитую чи буде на його думку міська рада оскаржувати це рішення?

– Подадуть обов’язково, можете не сумніватися.

– Чи зможе держава повернути собі контроль над Тальнівським КХП?

– Я хочу в це вірити. Звісно, після приватизації Коротков уже кілька разів перепродував майно, щоб замести сліди. Але це вже буде робота для слідчих.

Схоже суддівська система України чи то під впливом змін у суспільстві, чи то під реальною загрозою арешту для нечесних суддів нарешті починає приймати законні рішення. Якщо 23 березня в Черкасах суд доведе, що процедура банкрутства до Тальнівського КХП була застосована незаконно, якщо міліція насправді «розкрутить» кримінальну справу про його бандитську приватизацію, народний обранець Олександр Коротков матиме серйозні підстави гострити лижі з цієї невдячної країни.

Юрій Стригун, Дзвін

Теми: Тальне
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ