У Черкаському районі оптимізують заклади освіти и реорганізують охорону здоров’я

ученьВідповідно до бюджетного законодавства на 2015 рік загальноосвітні школи фінансуються з державної субвенції із розрахунку кількості дітей. Протягом останніх 20 років кількість дітей у школах району зменшилась майже у два рази, а мережа закладів освіти залишалась майже без змін.

Тому, як і заклади медицини, освітні установи району буде також реорганізовано. Як повідомила «Новинам Черкас» заступник начальника відділу освіти Черкаської райдержадміністрації Людмила Григорчук, питома вага коштів, які виділені на утримання шкільних підрозділів закладів освіти району, є такими: 73,2% – заробітна плата з нарахуваннями, 0,3% – обов’язкові нарахування дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, 20,3% – оплата енергоносіїв та комунальних послуг, 5,7% – організація харчування та підвезення до місця навчання і додому, 0,5% – на інші видатки (поточні ремонти електричного та газового обладнання, придбання матеріалів для проведення поточних ремонтів, придбання медикаментів для медичних кабінетів та поповнення аптечок, придбання обов’язкової шкільної документації (журнали, документи про освіту), обов’язкові спеціальні навчання кочегарів, операторів газових котелень, сестер медичних, відповідальних з охорони праці тощо).

Однак, за цими підрахунками залишаються незабезпеченими у повному обсязі видатки на заробітну плату, відсутні кошти на розвиток матеріально-технічної бази, у зв’язку із значним подорожчанням енергоносіїв, не зважаючи на заходи жорсткої економії, може виникнути дефіцит й у цих видатках.

- Така ситуація й призвела до того, що назріла потреба, у перегляді мереж та їхній оптимізації. Тож було прийнято рішення вивчити це питання з урахуванням тих шкіл, які знаходяться у межах однієї сільської ради або територіально наближені одна до одної. По всіх закладах освіти зроблені та проаналізовані економічні розрахунки. Враховані видатки щодо харчування дітей та підвезення до місця навчання і додому, – наголосила Людмила Василівна.

Тож на зміни чекати Лозівоцькому НВК до Будищенської ЗОШ І-ІІІ ст., Сагунівській ЗОШ І-ІІ ст. до Сагунівської ЗОШ І-ІІІ ст., Софіївській ЗОШ І-ІІ ст. до Шелепуської ЗОШ І-ІІІ ст., Білозірській ЗОШ І-ІІ ст. до Білозірської ЗОШ І-ІІІ І-ІІІ ст., Нечаївській ЗОШ І-ІІ ст. до Вергунівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Наразі триває активне вивчення ситуації, зустрічі із керівниками закладів освіти, працівниками, сільськими головами та ін. Як повідомили у відділі освіти, остаточні висновки щодо оптимізації шкіл у цьому році будуть подані на розгляд сесії районної ради у квітні 2015 року, реорганізацію планують провести до початку нового навчального року у липні – серпні, та спланувати питання оптимізації на наступний навчальний рік.

В охороні здоров’я району вже почалася реорганізація

Про перші кроки на шляху оптимізації медицини розповів під час координаційної наради в райдержадміністрації головний лікар Черкаської центральної районної лікарні Микола Гуськов. За його словами, цей процес – неминучий. У зв’язку з внесенням змін до чинного законодавства, щоб отримати з державного бюджету субвенції, варто пройти шлях реорганізації та оптимізації.

Наразі у районі нараховується чимала кількість ФАПів, амбулаторій, дві районні лікарні. На їхнє утримання з бюджетів йде велике фінансування, однак якість надання медичних послуг в кожному закладі різна й у ланках первинної медицини вона не завжди відповідає нормам.

– Населення повинно отримати кращу допомогу, а це буде тоді, коли сільські ради забезпечать дільничного лікаря та медсестру необхідним обладнанням для медичного огляду. На жаль, в первинній медицині немає навіть мінімальної матеріальної бази. Медсестри та лікарі загальної практики сімейної медицини повинні працювати на дільницях, а зараз вони чекають, поки до них прийдуть пацієнти самі, – розповів Микола Володимирович.

Щодо діагностики та лікування, то найкращою у цьому плані найбільше відповідає нормам Черкаська центральна районна лікарня. Їхня матеріально-технічна база є другою в області. Відтак, дискусійним залишилося питання переведення Мошнівської районної лікарні на баланс Черкаської ЦРЛ.

Однак, головний лікар Мошнівської лікарні Любов Іващук запевнила, що колектив проти філіалу, вони виконують всі показники, а оптимізація призведе до скорочення персоналу. Також вона наголосила, що перед тим, як приймати рішення про об’єднання бази, варто провести колективні обговорення та вислухати всі позиції.

Керівництво району також наголосило, що потрібно зважити всі плюси та мінуси процесу реорганізації закладів охорони здоров’я. Крім того, необхідно скласти стратегічний план розвитку охорони здоров’я району.

Рішенням сесії Черкаської районної ради від 27.02.2015 року № 49-17/VІ “Про передачу майна стаціонарів дільничних лікарень с. Руська Поляна та с. Білозір’я та перетворення їх в амбулаторії”, вирішено передати з балансу комунального закладу „Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги” Черкаської районної ради на баланс Черкаської центральної районної лікарні майно стаціонарів дільничних лікарень с. Руська Поляна та с. Білозір’я. За рахунок штатної чисельності та майна стаціонарів дільничних лікарень створити структурні підрозділи терапевтичного відділення Черкаської ЦРЛ.

Наступним кроком буде реорганізація амбулаторій загальної практики сімейної медицини у с. Кумейки та селищі Ірдинь, де кількість жителів є невеликою, відповідно й навантаження на дільничного лікаря не відповідає нормам.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  8. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ