Канівці не хочуть, щоб їх воду забирала птахофабрика

11 березня ц.р. у с. Степанці Канівського району за ініціативи керівництва ПрАТ "Миронівська птахофабрика" відбувся круглий стіл із керівниками Канева і Канівського району, депутатами Канівської міської та ра-йонної рад, сільськими головами. Приводом для зустрічі стало соціальне напруження серед жителів сіл району й м. Канів, викликане намірами ПрАТ "Миронівська птахофабрика" побудувати нові потужності з вирощування птиці на території Канівського району. Про це пише газета «Дніпрова зірка»

Ініціатором зустрічі став керівник ПрАТ "Миронівська птахофабрика" Сергій Міщенко. Також на зустрічі були присутні головний гідрогеолог ТОВ "Геозонд" Микола Бондаренко та заступник директора Науково-інженерного центру радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень НАН України, кандидат геолого-мінералогічних наук Юрій Руденко. Гідрогеологи доповіли, що на виконання особливих умов Спеціального дозволу на користування надрами №№ 5552, 5551 від 08.05.2012 року ПрАТ "Миронівська птахофабрика" проводить детальну ге-ологоекономічну оцінку експлуатаційних запасів Степанцівсько-Козарівського і Ліплявського родовищ питних і технічних підземних вод для господарсько-питного водопостачання й технологічних потреб виробництва. За результатами проведених робіт встановлено, що рівні підземних вод у процесі експлуатації свердловин коливаються в припустимих межах.

Переривчастий режим роботи свердловин (по мірі наповнення регулюючих ємностей) дозволяє відновлюватись зниженому рівню підземних вод до його природного положення. Зубожіння експлуатаційних водоносних горизонтів немає. Радіус впливу водозабірних свердловин у процесі їх експлуатації обмежується першими сотнями метрів. Якість підземних вод лишається стабільною й відповідає діючим вимогам. Результати математичного моделювання показали відсутність впливу водозаборів ПрАТ "Миронівська птахофабрика" на водозабір міста Канів як на даний період, так і на подальший 25-річний термін його експлуатації. Також результати досліджень підтвердили відсутність впливу водозаборів ПрАТ "Миронівська птахофабрика" на джерела водопостачання в прилеглих сільських населених пунктах. Крім того, дослідження засвідчили, що запас підземних вод відновлюється до початкового існуючого об'єму протягом доби.

Гідрогеологи пояснили, що найближчі свердловини населених пунктів від свердловин птахофабрики знаходяться на відстані12 км. Відкачування води на такій відстані від населених пунктів, із їх слів, не може впливати на рівень води в колодязях. На думку гідрогеологів, на зниження рівня води в колодязях і криницях прилеглих сіл можуть впливати інші чинники, як то відсутність достатнього обсягу опадів протягом року, вплив 11-річних циклів, коли 11 років високого рівня води змінюється 11 роками зниженого рівня. Для уникнення зниження рівня води в колодязях гідрогеологи порадили людям, як варіант, періодично чистити колодязі й обстежувати місця забору води.

Депутати міської та районної рад зауважили, що рівень води почав знижуватися саме з початком відкачування води для потреб птахофабрики, тому для жителів сіл району причина зниження рівня води очевидна. Крім того, громадськість турбує те, що для технічних потреб підприємства, як то мийка курятини, пташників і транспорту підприємство використовує воду із свердловин.

- Ми тут живемо, ми п'ємо цю воду, ми і надалі хочемо її пити й залишити нашим нащадкам. Тому ми не можемо допустити, щоб для технічних потреб використовувалась вода із свердловин, - наголосив депутат міської ради Володимир Коржов.

Для того, щоб уникнути непорозуміння між птахофабрикою та місцевим населенням і зняти соціальну напругу, директор ПрАТ "Миронівська птахофабрика" Сергій Міщенко запропонував спільно із місцевими органами влади обрати населений пункт, де проблема зниження рівня води найбільш гостра, й провести ряд гідрологічних досліджень для того, щоб встановити причину його зниження.

Олександр Корнєєв, голова Громадської ради при Канівській міській раді, озвучив пропозицію створити громадський пост екологічного контролю за виробничим циклом та процесом утилізації відходів на птахофабриці. Для цього групі громадського контролю необхідно надати доступ до об'єктів ПрАТ "Миронівська птахофабрика".

Микола Фесенко, депутат Канівської районної ради, зауважив, що таке потужне підприємство, як птахофабрика, на його думку, має більш активно співпрацювати з місцевою владою, знати основні проблеми населених пунктів та допомагати їх вирішувати.

Усі пропозиції депутатів і громадських активістів Сергій Міщенко пообіцяв донести до керівництва ПАТ "Миронівський хлібопродукт", до складу якого входить птахофабрика.

Підготувала Марія Гламаздіна

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ