В Холодному Яру депутати обласної ради обговорили створення національного природного парку

виїзне засідання постійної комісії Черкаської обласної ради з питань екології, природокористування, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій

Днями в Холодному Яру відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій. У ньому взяла участь голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко. Питання, яке розглядалося, - доцільність створення національного природного парку «Холодний Яр».

На заході в Креселецькому лісництві Кам`янського лісгоспу були присутні керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства та Кам`янського лісгоспу, голова Кам`янської РДА Андрій Плєшкань, голова Чигиринської районної ради Петро Литвин, представники громади навколишніх сіл, ініціатори створення НПП «Холодний Яр», науковці, громадські активісти.

Голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко зауважила, що мета виїзного засідання – вислухати всіх тих, хто переймається питанням створення національного природного парку «Холодний Яр». Нагадала голова облради, що проти створення НПП виступили представники сільських громад, не підтримали таку ідею і депутати Кам`янської райради. Також на сесії Черкаської обласної ради не було схвалено звернення депутатів до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо підтримки у створенні національного природного парку «Холодний Яр».

– Створення національного природного арку «Холодний Яр» – це робота на віки – зазначила Валентина Михайлівна. – Проте потрібно почути всіх – і лісівників, і громаду сіл, і громадський актив. Це питання є непростим, але якщо місцеве населення категорично проти, то ініціаторам необхідно проводити роз’яснювальну роботу та чекати, поки громада «визріє» для прийняття схвального рішення по НПП.

Головний лісівник області Олександр Дзюбенко наголосив, що позиція обласного управління лісового та мисливського господарства – за створення національного природного парку. Проте лісівники пропонують його створити на землях лісогосподарського призначення лише Креселецького лісництва, в межах існуючої пам’ятки природи загальнодержавного значення «Холодний Яр», заповідного урочища «Атаманський парк» та прилеглих кварталів, всього на площі 3436 га.

Пропозицію лісівників щодо можливих меж нацпарку продемонстрував наочно на карті перший заступник начальника управління Василь Горда. За його словами, саме такий проект НПП, загальною площею у 3,5 тис га, а не 8,5 тис га, як пропонують ініціатори, є найбільш оптимальним. Такий варіант одночасно дозволить віднести до природно-заповідного фонду цінні історичні та рекреаційні місця, так би мовити «серце Холодного Яру». Крім того, це дасть змогу зменшити соціальну напругу, яка склалася останнім часом навколо цього питання, й дозволить зберегти державне підприємство «Кам`янське лісове господарство».

В ході засідання були вислухані різні думки щодо обговорюваного питання. Кожен з присутніх мав змогу висловити власні погляди на майбутню долю Холодного Яру. Науковці, громадські активісти – ініціатори створення нацпарку озвучували позицію, яку відстоюють, громада ж, в свою чергу, доводила, чому виступає проти.

Досить часто у виступах згадувався національний природний парк «Білоозерський», який є яскравим негативним прикладом і станом на сьогодні так і не функціонує. Проте більшість присутніх, в тому числі депутати обласної ради, схилялися до того, що необхідно шукати компроміс та напрацьовувати спільний механізм роботи.

Учасники заходу також ознайомилися з тим, як проводиться лісогосподарська діяльність на території Креселецького лісництва – оглянули лісові культури дуба звичайного, які створені на минулорічних зрубах, та молоді насадження горіха чорного.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ