У питанні єдиного надавача послуг Олександр Радуцький за «Черкаситеплокомуненерго», Сергій Одарич – за іншу незалежну компанію

На сьогоднішнє засідання виконкому винесли проект звернення до Кабінету Міністрів України щодо визначення в Черкасах єдиного виконавця послуг із транспортування та постачання теплової енергії. Ним пропонують зробити місцеве КПТМ «Черкаситеплокомуненерго». Ініціював розгляд цього питання секретар міської ради Олександр Радуцький.

Нині в нашому місті працює дві теплопостачальні організації – це КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», яке опалює 40% багатоповерхівок, та Черкаська ТЕЦ, на обслуговуванні в якої 60% будинків. Остання до всього є ще й виробником електроенергії. Серед основних переваг єдиного виконавця послуг із теплопостачання населенню, передовсім, стане відновлення соціальної справедливості й затвердження однакового для всіх жителів міста тарифу на опалення. Зараз же він відрізняється майже на сто гривень за гігакалорію. Так, для Черкаської ТЕЦ національний регулятор затвердив тариф у розмірі 505 гривень, а для ЧТКЕ – 602 гривні за гігакалорію. Відтак, мешканці однакових квартир у середньому площею 50 квадратних метрів сплачуватимуть за опалення на 50 гривень більше, залежно від того, хто є надавачем послуг.

– Якщо в місті працюватиме єдиний надавач цієї послуги «Черкаситеплокомуенерго» й надалі зможе купувати тепло в Черкаської ТЕЦ за тими цінами, які затвердить НКРЕ, – сказав директор департаменту житлово-комунального комплексу Андрій Наумчук. – До того ж, тоді тепло можна купувати й в інших підприємств, якщо воно буде в них дешевше. Окрім цього, ми б могли зменшити тариф ще й за рахунок зниження собівартості абонентського обслуговування. Адже нині працює два таких підрозділи: один абонентський відділ Черкаської ТЕЦ, а інший – комунального підприємства.

На думку секретаря міської ради Олександра Радуцького, створення в місті єдиного надавача послуг із теплопостачання дозволить вирішити ще одну одвічну проблему для жителів. Зокрема, з незручностями у виявленні підприємства, яке має усунути несправності в разі неякісного опалення.

– Зараз ми маємо такий собі трикутник. Нерідко, якщо в когось із жителів міста трапляються проблеми з опаленням, складно швидко визначити на чиїх мережах вона існує і хто ж таки в цьому винен, – сказав він. – Тобто коли людина телефонує в таких випадках на ТЕЦ, їй переадресовують до СУБу й починається замкнуте коло.

Поміж тим, Олександр Радуцький додав, що в Харкові запровадили пілотний проект щодо утримання теплових мереж. Ці функції будуть покладені виключно на комунальне підприємство, яке подає тепло, а не служби утримання будинків.

Із приводу цього звернення на виконкомі висловився і міський голова Черкас Сергій Одарич. На його думку, дійсно доцільно визначити одну компанію, що займатиметься транспортуванням і продажем тепла. Утім, це має бути не «Черкаситеплокомуненерго». Мовляв, підприємства, які генерують і транспортують тепло треба виокремлювати. Інакше не уникнути зловживань.

– Однозначно, компанія, яка буде транспортувати і продавати тепло, має бути одна. До цього ми йшли багато років, об’єднуючи мережі, ставлячи насосні станції, перемички тощо. Це вирішить низку проблем, у тому числі – забезпечить нормальний підхід до формування єдиного тарифу по місту для кожної групи споживачів. Другий плюс – при створенні такої єдиної транспортної системи маємо змогу запроваджувати вільні ціни на тепло, – сказав Сергій Олегович. – Разом із тим, я проти того щоб цим підприємством було «Черкаситеплокомуенерго». Компанією-постачальником тепла має бути окреме підприємство. Тоді ця компанія контролюватиме й по лічильнику купуватиме тепло як у ТЕЦ, так і в ЧТКЕ, чи у можливих третіх осіб.

За його словами, можна створити або ж комунальне підприємство, яке в подальшому можна визначити єдиним надавачем послуг із теплопостачання, або ж акціонерне товариство з можливістю продажу якоїсь частини акцій (неконтрольних пакетів) для залучення інвестицій.

Категорично проти такого підходу на виконкомі виступив директор ВП «Черкаська ТЕЦ» Володимир Бондаренко. Для прикладу, каже, 15 років тому, коли ТЕЦ була ще тільки як визнана надавачем послуг із теплопостачання, «Черкаситеплокомуненерго» заборгувало перед ними за тодішніми цінами 50 млн. грн. за куплене тепло. Хоча керівник комунального підприємства Микола Кушнір заперечує це. Мовляв, розмір заборгованості становив удвічі менше та й то з об’єктивних причин.

– Ця ситуація виникла через те, що тодішня вартість на тепла була дорожча, аніж ми реалізовували його. На той час держава не відшкодувала нам різницю в тарифах, – повідомив він та запевнив, що його підприємство цілком впорається, якщо його визначать єдиним надавачем теплопостачальних послуг.

Зрештою, члени виконавчого комітету поки вирішили не підтримувати звернення до урядовців. За нього проголосувало всього 6 представників виконкому, ще троє утрималося й один – проти.

Окрім цього, до порядку денного на сесію 9 квітня виноситься питання щодо створення тимчасової комісії по перевірці економічної діяльності КПТМ «Черкаситеплокомуненерго». Його лобіює секретар міської ради Олександр Радуцький. На його думку, у результаті своєї роботи така комісія й ухвалить остаточне рішення щодо загальної концепції теплопостачання в місті.

Детальніша - на відео:

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ