Самооборонівці нагадали медикам Черкас, що в нас медицина – безкоштовна

безкоштовна медицина

Згідно з Конституцією, медицина в Україні  - безкоштовна. Але всі ми вже давно звикли, що без грошей вирішити проблеми зі здоров’ям неможливо ні в лікарні, ні в поліклініці, наприклад, проходячи певні обстеження або здаючи аналізи. Але наше право – знати, які послуга держава надає нам безкоштовно. 

В усіх лікувальних закладах Черкас мають бути вивішені переліки безкоштовних медичних препаратів та послуг для черкащан. Ініційовану відділом протидії корупції ГО «Самооборона Черкаси» пропозицію підтримали в департаменті охорони здоров’я Черкаської міськради,  а його директор Олег Стадник під час останньої медичної ради зобов’язав усіх керівників лікувальних закладів Черкас оновити відповідну інформацію і розмістити її у закладі, тобто зробити їх доступними наочно. А ще – чітко контролювати процес вимагання грошей. Поставлені й інші завдання – кожен лікувальний заклад повинен мати сторінку в Інтернеті, монітори біля реєстратури в поліклініках повинні бути ввімкнутими і там повинен іти інформаційний матеріал стосовно роботи закладу й лікарів, пише Вечірка.

Представник відділу протидії корупції ГО «Самооборона Черкаси» Володимир Литвин вважає, що така відкритість закриє корупційний потік, адже, припускає, що «лікарі можуть давати направлення на платні обстеження УЗД, адже отримують за це відсоток».

За словами Олега Стадника, минулого року в чотири поліклініки за бюджетні кошти були закуплені й передані апарати УЗД, тож якщо хтось буде на цьому заробляти, вимагаючи гроші для себе за вартість цієї процедури, відповідно, й відповідатиме за це – починаючи від дисциплінарного стягнення і закінчуючи передачею до рук правоохоронців.

- Мені громадськість підказала, що є такі діячі-медики, які то під приводом придбання то гелю, то чогось іншого, намагаються заробити грошей, - сказав Олег Стадник.

- Наша людина проходила обстеження в  лікувальному закладі. Їй сказали заплатити за послугу. За що заплатити? Покажіть документ, яким буде аргументовано оплату. Нам документ не показали, а сказали, що треба платить благодійний внесок. Враховуючи, що благодійний внесок – це не оплата за щось, і незрозуміло на який рахунок ідуть ці гроші, а я цей внесок хочу - плачу, а хочу – не плачу, – говорить Володимир Литвин.

За словами Олега Стадника, питання інформування населення про послуги завжди було в їх пріоритетах, і нині, в тому числі й завдяки ініціативі «Самооборони Черкас», відновлюють роботу щодо повного інформування і відвідувачів, і пацієнтів про перелік платних послуг і на які затверджені розцінки рішенням виконавчого комітету. Це буде інформація відповідно до закону про публічні фінанси, про стан фінансування закладів, адже люди не дуже того скрутного становища, в якому перебувають лікувальні заклади в частині їхніх кошторисів і що можна забезпечити в межах медичної субвенції. Так, за словами Олега Стадника, при мінімальній потребі на забезпечення медицини у 250 млн грн., а це і зарплата, і проплата енергоносіїв, і медикаменти, розхідні матеріали, реактиви, отримано 210 млн грн: 180 млн грн. – субвенція з державного бюджету і 30 млн грн – додаткові кошти з міського бюджету. З усіх виділених коштів 8 млн. лишається на медикаменти, лікувальний процес, хоча реальна потреба – 40 млн. грн.

- Тому це лягає на плечі пацієнтів, - зазначив Олег Стадник. – все суспільство, в тому числі медичні працівники  й пацієнти стали утричі біднішими. Тому перекладання в теперішній ситуації забезпечення лікувальних закладів на пацієнтів їх тільки озлобляє.

Головлікар Третьої міської лікарні Олександр Федорук не бачить ніяких проблем у розміщенні такої інформації. Говорить, що це - відкритість, прозорість і  зрозумілість. Тому на діагностичних кабінетах – УЗД, ЕКГ, інших інформація про безкоштовні послуги вже розміщена.

- Проблема в іншому – в нерозумінні різниці між поняттям «платні послуги» та «благодійні внески». Так, перелік платних послуг визначений у Постанові Кабміну, а їх вартість скоригована міськрадою. Перелік платних послуг, їх вартість уже більше року вивішений біля Столу довідок закладу.

- Благодійні внески пацієнти проплачують через платіжні термінали на спецрахунок лікарні, а комісія з розподілу благодійних внесків при Третій міській лікарні визначає, на що витратити ці кошти. Як правило, це купівля розхідних матеріалів та проведення ремонтних робіт, - пояснив Олександр Федорук. – Ніхто не може зобов’язати людину платити благодійні внески.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  3. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  4. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  7. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  10. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ