До 95-річниці від Дня народження генерал-майора, двічі Героя Радянського Союзу Степаненка Івана Никифировича

Степаненко Іван Никифорович – Герой Радянського СоюзуДнями на Черкащині відзначали 95-ту річницю від Дня народження генерал-майора, двічі Героя Радянського Союзу Степаненка Івана Никифировича. Вшанували пам'ять відомого льотчика й у Канівському районі. Відповідні заходи відбулися у школах, бібліотеках та закладах культури району.

Довідково:

Степаненко Іван Никифорович – Герой Радянського Союзу

«З чого починається Батьківщина... Для мене, наприклад, з батьківського дому, з села Нехайок, що в Драбівському районі на Черкащині. Село як село – маленький клаптик неозорої нашої Батьківщини. А проніс я його в душі крізь полум’я фронтів, найтяжчих воєнних років…» ( І.Н.Степаненко «Полум’яне небо»).

Народився І.Н. Степаненко 13 квітня 1920 року в селі НехайкахДрабівського району. Прославився як військовий льотчик, генерал-майор авіації, заслужений військовий льотчик СРСР та двічі Герой Радянського Союзу (1944, 1945).

Уперше віч-на-віч з ворогом зустрівся Іван Степаненко у червні 1942 року. Тоді відкрив і рахунок збитих ним ворожих літаків. Лише один виліт у фронтове небо, під ворожим вогнем, участь лише в одній єдиній атаці можна назвати подвигом. Під час таких атак від льотчика вимагалося напруження всіх фізичних і моральних сил, вміння бездоганно володіти потужною технікою, кмітливість, стійкість. На Брянському ж фронті лише у червні 1942 року льотчик-винищувач Степаненко взяв участь майже в 100 бойових вильотах, збив два літаки противника у групових боях і одного особисто, за що був нагороджений першим бойовим орденом Червоної Зірки.

В одному з боїв над Волгою у вересні 1942 року І. Н. Степаненко прикрив свого товариша на пошкодженому літаку. В цьому бою він збив «Ме-109», але і сам був тяжко поранений. Вибиваючись із сил, хоробрий пілот посадив літак у розташуванні наших військ. Після одужання Іван Степаненко знову охороняє небо. В одному з боїв його було поранено. Незабаром груди відважного воїна прикрасили ще бойові відзнаки: ордени Червоного Прапора і Вітчизняної війни II ступеня. На його рахунку було вже 7 збитих літаків противника. Після боїв над Кубанню Іван Никифорович Степаненко взяв участь у визволенні Брянщини. У серпні 1943 року він здійснив новий бойовий подвиг. Прикриваючи наші наземні війська в районі Мощеного (Брянський фронт), сім літаків «ЯК-9» під командуванням Степаненка зустріли майже шістдесят ворожих бомбардувальників «Хе-121» і «Ю-88».

Сміливість і рішучість радянських льотчиків внесли розлад у ворожі ряди і фашисти були змушені безладно скинути бойовий вантаж на територію, зайняту своїми військами. В цьому бою групою Степаненка було знищено п'ять літаків противника, два з яких збив особисто Іван Никифорович. На 2-му Прибалтійському фронті, куди незабаром передислокувалася частина, за Степаненком закріпилася слава кращого розвідника-винищувача авіакорпусу. Лише за рік бойових дій на 2-му Прибалтійському фронті ескадрилья Степаненка здійснила 893 бойових вильоти, взяла участь у п'ятдесяти повітряних боях, збила 40 літаків противника.

На початку 1944 року на рахунку українського пілота І. Н. Степаненка було вже 232 бойові вильоти, 14 літаків ворога збитих особисто і 8-у групових боях. За ці високі подвиги йому присвоєно звання Героя. «Яка ж то була радість, – схвильовано мовить Іван Никифорович, - та ще й в день народження, 13 квітня сповнилось 24 роки».

З початком 1945 року майор Степаненко здійснив 414 бойових вильотів, особисто збив 33 фашистських літаків. Його вдруге було нагороджено Золотою Зіркою Героя. У 1949 році він закінчив Військову академію ім. М. В. Фрунзе, а в 1957 році - Академію Генерального штабу Збройних Сил СРСР. Працював на відповідальних командних посадах у Військово-Повітряних Силах СРСР. У 1966 році І Н. Степаненку присвоєно почесне звання «Заслужений військовий льотчик СРСР». Нагороджений орденом Леніна, трьома орденами Червоного Прапора та багатьма іншими орденами, медалями.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ