На Христинівщині тваринництво розвивається, показники підвищуються

Про підсумки роботи галузі тваринництва за зимово-стійловий період та перехід на літньо-табірне утримання йшлося на апаратній нараді в Христинівській райдержадміністрації.

Як розповів Новинам Черкас начальник управління агропромислового розвитку Василь Товстоніс, 14 квітня на апаратні нараді підвели підсумки роботи галузі тваринництва за зимово-стіловий період та перехід на літньо-табірне утримання.

Зазвичай у квітні тваринники сільгосппідприємств підводять підсумки роботи за І квартал поточного року. А відтак у виробництві продукції тваринництва та нарощуванні поголів’я ВРХ досягнуто певних успіхів.

За січень-березень вироблено молока 6214 т. Надій на одну фуражну корову 1495 кг.

Поголів'я корів збільшилося на 104 голови і становить 4235 голів.

Дотримання вимог технології доїння корів - запорука високих результатів роботи молочнотоварних ферм. В господарствах добре організована повноцінна годівля ремонтного молодняка. Слід відзначити сільгосппідприємства, які є лідерами по надою молока: Корпорація “Украгротех”, ДП ДГ "Христинівське", ФГ “Голден”, ДП ДГ “Нива”, СТОВ АФ “Заячківка” та ряд інших.

За підтримки інвесторів в минулому році проведено великий обсяг робіт по зміцненню кормової бази, заміні внутріфермського обладнання, реконструкції багатьох приміщень з метою подальшого нарощування виробництва продукції.

В Корпорації "Украгротех" в Угловатському відділку побудовано приміщення для сухостійного утримання корів.

В ДП ДГ "Нива" завершили реконструкцію корівника для годівлі тварин з кормового столу.

М’яса реалізовано 1316 тонн, що на 178 тонн більше відповідного періоду минулого року.

При вирощуванні ВРХ на м'ясо Корпорація "Украгротех" досягнула показника середньодобового приросту 1013 гр. Середній показник по району становить 629 гр.

Станом на 1 квітня поточного року в сільськогосподарських підприємствах нараховується 816 голів свиней, що на 225 голів менше, ніж в аналогічний період минулого року. Причиною занепаду свиноферм є те, що в господарствах не впроваджувалися нові технології по утриманню поголів’я, підготовці кормів до догодовування, не проводилася селекційна робота, яка потребує корінних змін та впровадження ряду заходів.

У 2014 р. надій на корову становив 6364 кг. Генетичний потенціал наявного поголів’я на сьогодні не менше 7,5-8 тис. кг молока на корову в рік. Для того, щоб мати такі показники, необхідно і надалі працювати над якістю кормів, завершити перехід на круглорічну годівлю із сховищ, готувати корми до згодовування та їх роздачу за допомогою міксерів, які на сьогодні уже використовуються в корпорації “Украгротех”, СТОВ “Верхнячка-Агро”, СТОВ “Агросвіт”, СТОВ АФ “Заячківка”, ФГ “Голден”, СТОВ "Агровіт".

На круглорічну годівлю із сховищ перейшли такі господарства як Корпорація "Украгротех", СТОВ АФ "Заячківка", ФГ "Голден", СТОВ "Агровіт", СТОВ "Агросвіт", СТОВ "Розсішки", СТОВ "Верхнячка-Агро", ТОВ "Кузьмина Гребля". Керівники та спеціалісти переконані, що даний захід дає позитивний результат в організації стабільної годівлі, підвищенні продуктивності стада, раціональному використанні кормів та кормових площ.

Другим важливим фактором у підвищенні віддачі галузі тваринництва є вирощування висококласного ремонтного молодняка. В переважній більшості сільгосппідприємства перейшли на утримання молодняка телят від народження до 2-х місяців в індивідуальних клітках. Раціон годівлі складається з молока, комбікорму та води, забезпечується приріст на рівні 660-800 гр. Після цього переводять на групове утримання і відповідний раціон для цієї вікової групи. Але ще в переважній більшості господарств телят утримують на прив’язі, що значно впливає на їхній розвиток. Тому необхідно поступово переходити на безприв’язну технологію утримання, що дасть можливість механізувати виробничі процеси, зменшити трудові затрати, знизити собівартість продукції.

В період, коли молодняк утримується в таборах, загонах, слід провести ремонт, очистку та виконати інші роботи. З настанням посівної кампанії необхідно ще раз проаналізувати стан кормових запасів, врахувати потребу в кормах (силос, сінаж, сіно) на літній період, можливо внести корективи в посів кормових культур.

Поряд з повсякденними турботами на постійному контролі має бути питання відтворення стада. Не буде телят - не буде й молока. Регулярні щорічні отелення стимулюють виробництво молока в корови. А завдяки реалізації молока та продажу молодняка підтримується економіка господарства.

За І квартал отримано приплоду телят 1052 голови. На 100 корів отримано 17 телят, на 1 менше в порівнянні з І кварталом 2014 року. Слід відмітити, що в розрізі господарств відмічається велика строкатість, наприклад в ДП ДГ "Нива" 23 телят на 100 корів, СТОВ АФ "Заячківка" – 10 телят на 100 корів.

Однак на деяких молочнотоварних фермах з відтворенням стада не все гаразд: подовжений сервіс-період, високий відсоток перегулів та вибраковування корів.

За підрахунками продуктивну корову використовують в господарствах в середньому 3 роки, а для того, щоб підвищити економічну доцільність роботи ферми, її необхідно використовувати 4-5 років. Цим самим збережемо високопродуктивних корів.

За останні 4-5 років інтенсивно проводилася робота по вибраковці та виранжировці низькопродуктивних корів. На сьогодні необхідно наростити поголів'я, щоб ферма нараховувала 400-500 голів корів, в середньому на 100 га сільськогосподарських угідь 16-20 корів, враховуючи, що галузь свинарства практично ліквідовано. Наростивши поголів'я зможемо раціональніше використовувати матеріальні та трудові ресурси.

На досягнутих результатах не слід зупинятися, ще є великі резерви у нарощуванні виробництва продукції тваринництва та підвищення економічної ефективності галузі.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ