У Каневі, попри провокації “тітушок”, обрали “народного” голову суду

Канівський міськрайонний суд сьогодні під пильним оком громадськості та журналістів переобрав собі голову. Ним став суддя Григорій Русаков, що виявилося повною несподіванкою і для нього самого, і для вже тепер колишнього голови Валерія Литвина, який очолював канівську Феміду кілька термінів поспіль, був головою і в часи Євромайдану, коли у Каневі влаштовували судилища над затриманими в Черкасах активістами і мав неоднозначний імідж у канівської громади.

Більшість суддів не бажали, щоб громада спостерігала за процесом, навіть проголосували за таке рішення. А Литвин взагалі запропонував видворити людей не лише із зали, де проходило засідання суддів, а із приміщення суду надвір. Цікаво, що у коридорах канівського будинку правосуддя при цьому кілька десятків громадян пильнувало стільки ж міліціонерів, тож проблеми із громадським порядком не мало б виникнути. Однак разом із міліціонерами були і “тітушки”, які таки спробували, мабуть, за чиїмось планом, влаштувати провокації і шарпанину з тим, щоб канівських активістів таки вигнали.

Під натиском кількох демократично налаштованих суддів здоровий глузд, зрештою переміг, і журналістам та частині людей, з умовою не перетворювати засідання у балаган, дозволили залишитись.

Правда, громадськості не дали можливості задавати запитання, навіть пропустили етап обговорення кандидатів, щоб раптом ніхто не вгородив якоїсь “не тієї” репліки, яка могла б схилити суддів змінити нарешті обличчя свого суду і “відновити до нього довіру”, як того хочуть люди і відповідний закон.

“У мене є запитання, якщо ми не обговорюємо кандидатів. Я хочу, щоб нарешті у канівському суді було відмінено спеціалізацію, за якою конкретні судді прикріплюються до певного напрямку. У результаті цього два судді, які ведуть цивільні справи, наприклад, за рік розглядають по чотириста справ, а дехто – по сто. Ми ж маємо дотримуватись термінів розгляду, якісно працювати. А це дуже непросто при такому навантаженні. У мене запитання до Валерія Миколайовича, чому ви цього досі не зробили, хоя я це питання піднімала не раз. І запитання до Григорія Степановича, чи зробить він це, якщо його оберуть?” – скористалась своїм суддівським правом голосу суддя Оксана Льон.

“А чому ви не ініціювали це питання?” – відповів запитанням на запитання Литвин, хоч саме голова суду повноважний ініціювати розгляд подібних питань та збирати суддів на збори, а не рядовий суддя.

“Якщо мене оберуть, ми це питання вирішимо, і я навіть будучи головою суду не відмовлюсь від свого навантаження, щоб не перекладати свої справи на когось іншого”, – відповів Русаков.

Напевне, це і зіграло основну роль, що обрали саме його.

Спочатку, як того вимагає закон, було висунуто кандидатами всіх суддів, однак більшість їх заявили про самовідвід. Тож у бюлетені залишилось лише дві кандидатури. Після таємного голосування виявилося, що п’ятеро із семи суддів віддали свій голос за Русакова.

Громадськість також залишилась задоволеною, бо про Русакова у Каневі склалась непогана думка. До речі, він разом із Оксаною Льон був у числі тих суддів, які виступали проти свавілля попереднього голови суду і репресій над євромайданівцями.

Одразу після обрання Григорій Русаков провів засідання, де спеціалізацію суддів у Канівському міськрайонному суді було скасовано.

Тетяна Воронова, Дзвін http://dzvin.org/u-kanevi-popry-provokatsiji-titushok-obraly-narodnoho-holovu-sudu-foto-video/

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ