Перший бій «Отамана»

«Черкаський край» продовжує цикл публікацій «Герої війни». Персонажі статей — наші земляки, які з любові до Батьківщини розпрощались із цивільним життям і, взявши до рук зброю, пішли боронити рідну землю від ворога. Сьогодні мова — про 61-річного діда Василя з Кам’янки, який, незважаючи на поважний вік, воює за Україну на Східному фронті. За ефектні довгі, сиві й по-козацькому розлогі вуса бійці прозвали діда Василя «Отаманом».

Мені служити — не звикати, — жартує «Отаман». Він у війську вже вп’яте, якщо рахувати і строкову службу, і ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС… Як і більшість українських патріотів 61-річного кам’янчанина у вир політичного життя України втягнула Революція гідності. А після її перемоги, у перші дні війни, що її підло розв’язав Путін проти України, дід Василь вирушив боронити країну.

— На Майдан приїхав того дня, коли Юра Луценко покликав усіх, хто може приїхати на захист Майдану. Було це 18 січня. У цей день був бій, і 18 січня я зготував свій перший у житті «коктейль Молотова». А за кілька днів загинув Сергій Нігоян, — розпочав спогади про події на Майдані і свій бойовий шлях «Отаман».

Із козаків — у добровольці на фронт

У центрі революційних подій, біля будівлі Київської міської державної адміністрації (КМДА), дід Василь з’явився з бейджиком газети «Богданів край» Преса».

— Не знаю, де Саша Вєтров набрав цих «бейджиків», але він їх ще на Помаранчевій революції роздавав. Ну це щоб не трогали — преса ж. Зайти до КМДА без пропуску не можна було. Тож «бейджик» мені допоміг туди потрапити й отримати реєстраційний талон. Там я зустрів свого земляка — кам’янчанина Андрія Гайдамаку. Він привітався і каже:«О! Іванич! Давай до нас у четверту козацьку сотню». Так і став козаком Майдану, — продовжив розповідь «Отаман».

Далі в діда Василя було важке, але романтичне майданівське життя: варти на барикадах, відбиття атак озвірілих «беркутівців»… Майдан до перемоги Революції гідності дід Василь залишав тільки раз. Їздив у село Грушківку Кам’янського району проводжати в останню путь бойового побратима і земляка Максима Горошишина. 19 лютого під час протистояння Максим отруївся від газової гранати і наступного дня помер у лікарні. Пізніше, в числі інших Героїв Небесної сотні, йому посмертно присвоїли звання Героя України.

«Втікати не буду. Краще заляжу й буду відстрілюватись»

— Зразу нас у військову частину не взяли. Мені тоді вже 60 років виповнилося, — розповідає «Отаман». — Тож мене взяли у військову частину ніби на роботу й прикомандирували до тієї частини, в якій я був працівником — водієм. А вже після другої ротації став контрактником. Тоді мені вже видали довідку учасника АТО.

Службу у війську дід Василь почав із центру підготовки, що на Київщині.

— Нас готували з медицини, вогневої й тактичної підготовки. Вчили стріляти зі стрілецької зброї, міномета та рукопашному бою. Нормально готували, як спеціалістів. Серед інструкторів були й іноземці. Американець навчав медичній справі. Серб викладав рукопашний бій… Тренували бігати по три й по шість кілометрів. А я так казав: «Не тренуй мене швидко бігати, а навчи добре захищатись». Бо я не буду швидко втікати. Я заляжу й відстрілюватимусь, — посміхається дід Василь.

Після кількатижневого вишколу в різних підготовчих центрах «Отаман» потрапив на фронт у діючу армію. Війна для бійця «Отамана» розпочалась 11 липня. Його військова частина дислокувалася біля Артемівська й брала участь у боях за Попасну і Первомайськ. Із Артемівська діда Василя в складі резервної роти перекинули на охорону Курахівської ТЕС. Безпосередньої участі в боях «Отаман» тоді не брав. Служив водієм КамАЗа. Возив на блокпости боєкомплект, перевозив поранених, продукти. Діставалось від терористів і йому — часто машина «Отамана» везла необхідне для солдатів під артобстрілами. Траплялося, що фронтові дороги заводили його і на територію, що її контролювали терористи. На щастя, зустрічей з ними вдавалось уникати.

«Однією ногою в могилі, а воєнну форму носить!..»

Не всі жителі Донбасу однаково ставляться до українських військових. У Лисичанську люди були дуже раді, що їх визволили. Там у кінотеатрі «Дружба» давали концерт для військових. Тоді двом бійцям, місцевим уродженцям із частини «Отамана», які визволяли Лисичанськ від сепаратистів, міська влада дала звання почесних жителів Лисичанська. А от у Кураховому дехто з місцевих ненавидить Україну.

— Якось в одному з маркетів знімав гроші з картки. Відходжу від банкомата і чую, як одна жінка каже: «Диви, однією ногою в могилі, а теж воєнну форму укропів носить». Був і інший випадок: стою на прохідній Курахівської ТЕС, аж раптом під’їжджає мікроавтобус із написом «міліція» на капоті й міліцейськими номерами. В салоні чотири добре вгодованих

цивільних. Дуже підозрілі були в них фізіономії. То попросив товариша, щоб той передзвонив у чергову частину місцевої міліції й запитав, чи є в них така машина. Виявилось, немає… Впіймали їх аж у Мар’їнці. Це були сепаратисти-розвідники, — розповідає «Отаман».

Ділки на АЗС гірші за терористів

У ролі солдата-водія «Отаман» об’їздив пів-України. І далеко не завжди неприємності військовим завдавали сепаратисти. Не менш дошкульно «били» і наші автозаправні станції. Виконуючи завдання, діду Василю і його товаришу по зброї довелося взимку їхати з фронту в столицю двома вантажівками. Машину товариша під Полтавою заправили на одній із АЗС відомої мережі. Заправники безсовісно залили в бак літній дизель. Пальне замерзло в баку при дев’ятиградусному морозі. Щоб рухатися далі, бійцям довелося бак смолоскипами розігрівати.

— Це через жадібність підприємців. У гонитві за грошима вони продають взимку літню солярку. Це так економлять. А страждають від цього водії, особливо військові. На іномарках є підігрівачі для солярки, а в КамАЗах такого немає, — ремствує «Отаман».

Військовий КамАЗ у Київ доправили волонтери

Без допомоги волонтерів армії було б дуже сутужно. Про це говорять усі, кому випало воювати на Східному фронті. Такої ж думки й «Отаман». Як доказ, він навів такий випадок: кілька вантажівок везли боєкомплект у зону АТО. В однієї згорів двигун. Щоб відремонтувати, машину треба було доправити до Києва. У військових не було пального, щоб заправити вантажівку, що мала відбуксирувати поламаний КамАЗ.

На виручку прийшли волонтери. Вони знайшли пальне, самі виготовили жорсткий буксир і самотужки доправили вантажівку на ремонт.

Засідка

Третю ротацію «Отаман» служив під Маріуполем водієм КрАЗа. І невдовзі потрапив у засідку сепаратистів. Дід Василь мав наказ доправити боєкомплект у селище Широкіне (за 20 км від Маріуполя). У колоні йшли кілька вантажівок у супроводі бронеавтомобіля «Кугуар» і БТРа.

Напали зненацька на одній із вулиць селища Широкіне (частину села досі контролюють російські терористи). На одному з перехресть авангард маленького конвою повернув убік. І щойно бронетранспортер і панцерник щезли за рогом, як машина «Отамана» опинилась під шквальним обстрілом. По конвою били зі стрілецької зброї і гатили з легкої артилерії.

— Моя машина йшла третьою в колоні після «бетеера» і броньовика. Раптом у вітрове скло влетіла куля, загнавши мені в ліву руку осколки скла й металу. У вітровому склі утворилось кілька кульових отворів. Одна з куль влучила в око мого товариша, який сидів поряд. Працювали снайпер і кулеметник. У ту ж мить влупили з гранатомета. Ракета влучила у переднє колесо. В кабіну влетіло ще кілька куль. Деякі з них продірявили тіло смертельно пораненого товариша. Залишатися в машині резону не було. Я вхопив автомат і покинув кабіну. Чув шипіння повітря, що вилітало з гальмівної системи й усвідомлював, що тепер машину з місця не зрушить ніяка сила. У КрАЗа є особливість — пневматичні гальма. Якщо в системі зникає тиск, гальма намертво блокують рух, — ділиться «Отаман». — Вибухом вигнуло й поставило вертикально шматок передньої броні, якою було захищено кабіну вантажівки. Заховавшись за нею, я почав відстрілюватись. По мені випускав черги з кулемета терорист, який засів на горищі одного з будинків. Набої скінчились. Ну — думаю, все. Стріляли з лівої сторони дороги, то, рятуючись з-під обстрілу, я перескочив на праву. Тут знайшов пораненого бійця з іншої машини.

«Сам погибай, а товариша виручай», — цей відомий принцип актуальний і у війні з російськими окупантами. «Отаман» хоч і сам стікав кров’ю, але пораненого товариша не покинув. Їх обох почали «накривати» міномети терористів.

— Права рука «Алекса», такий позивний товариша, була в крові, його ще й контузило. Між нами й дорогою, що вела у двір однієї з хат, була балочка, ми в неї заповзли, та обстріл не припинявся, — продовжував розповідь «Отаман».

«Хто там?! – То я — «Отаман»

— Вночі був мороз, а вдень замерзлу багнюку розтопило. Я тягнув непритомного «Алекса» за хату. Він був весь у крові. Аж раптом чую голос одного з наших бійців: «Хто там»?!, — «Та це я – «Отаман», — кажу у відповідь. «Виходьте в тил. Ми прикриємо», — сказав один із товаришів, які прийшли на виручку. До мене підскочив Дмитро. Свого часу він мене загітував стати до зброї. А з ним ще кілька бійців: «Сом» і «Мінськ». Усі ці хлопці були в КрАЗі, що їхав слідом за моїм. Поки я витягав «Алекса», вони мене прикривали.

Дмитра у цьому бою скалічило. «Мінська» поранили, а «Сом» загинув. Казали, що його тіло було під кулеметним обстрілом три дні і його не могли забрати. Поранених зустріли бійці однієї з частин, які захищають підступи до Маріуполя. Під обстрілом обох перев’язали й вивезли в пункт дислокації біля моря, а звідти — на блок-пост. Там їх забрала «швидка» з Маріуполя, де надали першу медичну допомогу. Звідтіль поранених гелікоптером доправили до Дніпропетровська. Трохи згодом «Отаман» відпросився додому і його перевели в Черкаську обласну лікарню, де він і завершив лікування.

Поранених Дмитра і «Алекса» літаком доправили до Києва, а звідти — на лікування у «Феофанію».

Розпитував Володимир Лимаренко, Черкаський край

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ