Господар

Микола БабичСьогодні СТОВ «Агрокомплекс «Степанецьке» (селище Степанецьке Канівського району) відоме в усій Україні. Придбати елітне високоякісне насіння до керівника господарства Миколи Васильовича Бабича приїздять звідусіль - Рівненської, Вінницької, Полтавської, Черкаської, Київської, Харківської та інших областей України. Адже кожен господар знає - без якісного насіння доброго врожаю не отримаєш. А в Степанецькому вирощують саме таке - елітне і високопродуктивне насіння.

Колись у землеробські задуми Миколи Бабича не вірили навіть найближчі люди. Але, не зважаючи на все, тренер із греко-римської боротьби Микола Бабич 13 років тому вирішив кардинально змінити своє життя й перекваліфікувався із фізкультурника в сільгоспвиробника. Починав не сам. Слава Богу, знайшлися однодумці, які повірили в Миколину мрію створити зразкове, заможне й красиве господарство, в якому б трударі вирощували високі врожаї, отримували гідну заробітну плату, народжували дітей, жили і працювали дружно та завзято. Відтак Миколі підставили своє плече вірні товариші - Сергій Піддубняк та Ігор Чернишенко. Утім, більшу частину роботи молодому керівнику довелось виконувати самотужки. Попервах було нелегко. Але, як і личить справжньому борцю, він вперто тяг свого плуга. Вирощував посівний матеріал, мотався по областях, пропонував його потенційним клієнтам за допомогою роздрукованих на домашньому принтері прайс-листів і буклетів, обдзвонюючи десятки й сотні сільськогосподарських підприємств. А потім знову повертався додому, обробляв землю, сіяв, збирав, пропонував вирощене насіння іншим сільгоспвиробникам, і знову сіяв. Із того часу минуло 13 років, і наполеглива праця принесла свої плоди. Задоволені високоякісним посівним матеріалом клієнти радили продукцію "Агрокомплексу "Степанецьке" своїм сусідам, ті своїм, і з часом слава Степанецького насіннєвого господарства розійшлася по всій Україні.

Сьогодні СТОВ "Агрокомплекс "Степанецьке" - серед лідерів сільгоспвиробників Канівського району. Тут працюють близько 70 людей. Щороку площа земель, що їх обробляє господарство, збільшується.2900 га- саме стільки землі сьогодні обробляють працівники товариства, це на700 габільше, ніж торік.

Секрет успіху - новітні технології, сучасне обладнання

Три роки тому засновники СТОВ "Агрокомплекс "Степанецьке" Сергій Піддубняк, Ігор Чернишенко й Микола Бабич ухвалили рішення замінити всю стару техніку на сучасні нові агрегати, аби запровадити технології вирощування сільгоспкультур, що відповідають викликам сьогодення. Для цього всю стару техніку підприємства розібрали й здали на металобрухт, натомість придбали нові сучасні трактори, сівалки, культиватори, обприскувачі, інше знаряддя. Оскільки коштів не вистачало, оформили кредит у банку. Звичайно, неабияк ризикували, але із новою технікою справи в господарстві пішли ще краще.

Наразі в "Агрокомплексі "Степанецьке" двічі, а то й тричі на рік проводять так звані "Дні поля", на які запрошують сільгоспвиробників із Черкаської й інших областей України. Гостям демонструють високопродуктивні культури на дослідних ділянках, що дозволяє потенційним замовникам на власні очі побачити стан рослин безпосередньо перед збором урожаю. Такі "Дні поля" дозволяють розширити коло зацікавлених клієнтів і забезпечити якісним насіннєвим матеріалом сотні сільськогосподарських підприємств по всій країні.

Із поміж інших господарств району "Агрокомплекс "Степанецьке" вирізняє й культура обробітку землі - усі поля тут доглянуті, навколо них регулярно вирубуються чагарники, викошується трава. Привчити до порядку Миколі Бабичу вдалося й більшість жителів селища. Щовесни його пра-цівники виходили на прибирання території селища. Микола Бабич розповідає, що в перші роки роботи господарства працівникам навесні доводилось прибирати вулиці селища переважно самотужки. Лише окремі селяни долучалися до роботи й наводили лад біля свого подвір'я. Наступного року таких господарів ставало дедалі більше, згодом до прибирання приєднувалося все більше степанчан. Тепер вже запрошувати нікого не потрібно - люди звикли підтримувати село в чистоті й охайності самостійно. Та й хіба приклад дбайливого господаря, який демонструє керів-ник Микола Бабич, може залишити байдужими працьовитих сільських жителів? Відтак Степанецьке живе, працює і молодіє в чистоті та охайності.

Робимо ставку на молодь

Середній вік працівників "Агрокомплексу "Степанецьке" - 35 років. Микола Бабич робить усе можливе для того, щоб привабити молодих людей приїхати жити в село, або спонукати тих, хто тут народився, не шукати кращої долі де інде. Так, наприклад, коли в господарства виникла потреба в новому агрономі, Микола Бабич звернувся до Білоцерківського державного аграрного університету з проханням порекомендувати спеціаліста з числа випускників закладу. Євген Фещенко - 23-річний магістр-агроном, щойно закінчив навчання в сільськогосподарському вузі. Аби привабити юнака до роботи в Степанецькому, Микола Бабич придбав для нього в селищі трикімнатну квартиру, в якій до приїзду молодого спеціаліста було зроблено сучасний ремонт, закуплено меблі, побутову техніку й усе необхідне для самостійного життя. Юнак із радістю пристав на пропозицію й переїхав із рідного Таращанського району в Степанецьке. Згідно із домовленістю, якщо Євген пропрацює в агрокомплексі 7 років, квартира, яку господарство надало молодому спеціалісту як службову, стане його власною.

До речі, нещодавно стала власницею квартири, відпрацювавши такий самий термін, бухгалтер підприємства 25-річна Людмила Гайда.

Достойна оплата праці приваблює й інших молодих людей. Трактористу Олександрові Яременку 26 років. Декілька років тому родина Олександра переїхала з Криму до Степанецького. Протягом останніх шести років хлопець працює в агрокомплексі трактористом. Його ровесник миронівчанин Віталій Сергієнко влаштувався в "Степанецьке" водієм вантажівки близько року тому. Умовами праці й зарплатою молоді люди задоволені.

Уже через кілька місяців у Степанецькому з'явиться ще одне молоде подружжя - Микола Бабич запросив у новозбудований храм молодого священика з міста Біла Церква отця Ярослава. Поруч із новим добротним, просторим і світлим храмом, спорудженим за особистим проектом Миколи Бабича, вже збудовано будинок для родини священика. Наразі в будинку завершуються оздоблювальні роботи й скоро молоде подружжя почне обживати нову оселю.

- Мені дуже хочеться, щоб у Степанецькому було достатньо молоді, - говорить Микола Бабич, - тому я намагаюся робити якнайбільше, щоб "заманити" в село молодих людей.

Декілька років тому Микола Бабич збудував для місцевої молоді стадіон із футбольним полем і волейбольним та баскетбольним майданчиками. Уже три роки поспіль тут відзначають День Незалежності України усім Канівським районом. На футбольному полі провели матч із ветеранами київського "Динамо". Щовечора три-чотири десятки школярів і молодих людей проводять тут свій вільний час, займаючись спортом. А щоб узимку молоді степанчани мали місце для активного відпочинку, Микола Бабич збирається добудувати тут ще й хокейний майданчик. Доглядає за стадіоном степанчанин Сергій Родинар. Він слідкує за порядком, підтримує в належному стані футбольне поле, регулярно стриже газон.

Діти, як відомо, це наше майбутнє. Є майбутнє й у Степанецькому. Тільки минулого року в селищі народилося 9 дітей, назріває питання відкриття дитячого садка. Старий садок не працює вже більше 10 років. Із кожним роком будівля колись добротного дитячого закладу руйнується. Звичайно, це відбувається не без «участі» місцевого населення. У покинутому приміщенні демонтовано вікна, зірвано підлогу, викрадено двері, хтось почав знімати шифер із даху. Микола Бабич вже декілька років пропонує Cтепанецькій сільраді відновити садочок коштом господарства й готовий навіть взяти його на баланс підприємства, але бюрократичні перепони не дають можливості відновити дошкільний заклад.

- Якщо терміново не взятися за відбудову приміщення, через рік-два від садочка лишиться те, що й від колишньої школи, - бідкається Микола Бабич, киваючи в бік напіврозібраного фундаменту школи.

Якщо не ми, то хто?

СТОВ "Агрокомплекс "Степанецьке" співпрацює з 11-а сільськими радами, в територіальних межах яких орендує землю господарство. Керівництво агрокомплексу допомагає селам і вирішує ті питання, які не під силу вирішити місцевій владі. Так, нещодавно на прохання жителів села Горобіївка було відремонтовано1,5 кмдороги на в'їзді в населений пункт. У Степанецькому - 2 кілометри дороги до кладовища. Неодноразово господарство надавало допомогу сільським школам.

В окремих випадках "Агрокомплекс "Степанецьке" виплачує орендну плату пайовикам наперед. Так, наприклад, коли в родині жителя Степанецького Валентина Жовтенка травмувалася дитина, керівництво видало йому орендну плату за пай на два роки наперед, аби родина мала можливість оплатити складну операцію. Іншому пайовику Василю Бесарабу виплачено пайові кошти наперед за три роки, оскільки чоловіку знадобилась чимала сума на лікування.

Уже цієї осені в Степанецькому буде добудовано й освячено нову церкву. Зовнішні роботи вже закінчені, готова дзвіниця, придбано іконостас, престол й інші церковні атрибути, панікадило. До речі, вартість панікадила перевищує суму, яку сплатило за 8 років оренди землі одне з потужних підприємств району Яблунівській сільраді.

Наразі триває процес розпису стін храму. Тут працюють білоцерківські художники, які обіцяють до жовтня завершити оздоблювальні роботи. Окрім церкви жителі Степанецького отримають ще й храмове свято, якого в селі досі не було.

- У кожного з нас є свій життєвий обов'язок, - говорить Микола Бабич. - Відчуваю, що мій - плекати й обробляти землю, вкладаючи блага, які вона дарує, в людей та їх добробут. Адже саме праця на землі дає можливість піклуватися про тих, хто цього потребує, виховувати гідних нащадків, допомагати ставати на ноги молодим, будувати храми, відновлювати те, що колись надбали наші батьки. Впевнений, якщо доведеться захищати нашу землю із зброєю в руках, поруч зі мною без вагань стануть й інші жителі селища, оскільки зберегти нашу землю, нашу країну для наших дітей - святий обов'язок кожного справжнього господаря.

Євген Брусліновський, Марія Гламаздіна, газета «Дніпрова зірка»

 

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ