Нардеп Поляков: ”У Черкаській області працює земельна мафія”

нардеп від “Народного фронту” з Умані Максим Поляков— У Черкаській області працює земельна мафія, — каже у інтерв’ю Gazeta.UA нардеп від “Народного фронту” з Умані Максим Поляков.

— Діють по накатаній схемі часів колишнього губернатора Тулуба. Невідомі люди приїжджають у село з готовими актами на землю. Усі документи оформлені в Черкасах. До цього їх у селі ніхто не бачив і не знав. Погодження громади не питали. Забирають не лише паї, а й людські городи. Я вже звернувся у правоохоронні органи, щоб зупинити це свавілля, — говорить Максим Поляков, народний депутат, голова Черкаської обласної організації “Народного фронту”. Максим Анатолійович відкрив 24 громадські приймальні “Народного фронту” у всіх райцентрах області.

Чому склалася така загрозлива ситуація із земельним рейдерством в області?

— Є такий товариш Коротков. Він — один із найближчих соратників колишнього губернатора, головний земельний рейдер по області. Ще одна ключова фігура цієї схеми Котляр — екс-начальник обласного СБУ. Задіяне керівництво обласного Держкомзему. Видивляються, де є неоформлена земля. Приїжджають на місце уже з готовими документами. Приклади таких дій — у Тальному і Катеринополі. В останньому забрали городи в людей, які роками обробляли їх. До голови прийшли люди з документами і кажуть — ми ваші нові орендатори. Я разом із групою депутатів зверталися і до президента, і до голови СБУ Валентина Наливайченка, щоб Котляра не поновлювали на посаді й викреслили з резерву СБУ.

Правоохоронці реагують на ці порушення?

— За рік цю систему зламати не вдалося, бо її будували роками. У всіх країнах, коли йшла війна, корупція процвітала, тому що боротися з нею вдвічі важче. Крім Короткова і Котляра, притягувати до відповідальності треба ще й керівників Держземагентства — як обласних так і районних. Там майже скрізь безлад, корупція.

Але саме завдяки землі можна отримати додаткові надходження до місцевих бюджетів.

— У кожному районі від 500 до 1000 гектарів землі, що оформлена за прихованими договорами оренди, не узаконені договори паїв. Із цього всього ні копійки не йде в місцеві бюджети. Є випадки, коли навіть власники паїв давно померли, а їх землею користуються і далі, не сплачуючи ні копійки. Маємо зробити інвентаризацію земель області. Скільки є землі в районі, скільки йде податків у бюджет за неї, скільки неофіційних договорів укладено. Ці гроші можуть наповнювати місцеві бюджети. Сума в кожному районі — від мільйона до п’яти мільйонів гривень.

Як ще можна допомогти селу вижити?

— Робитиму все, щоб підтримати дрібні й середні селянські господарства. Я об’їздив багато районів і сіл. Чітко видно, де є місцевий фермер. Він підтримує соціальну сферу — щось дає на школу, щось для ФАПу, дитячого садка. Зараз є багато вільної землі — землі резерву, її треба виділяти саме місцевим фермерам. Водночас парламент прийняв законопроект, за яким фермеру, який будує корівник чи свинокомплекс, держава повертає 50 відсотків витрат. Так фермери будуть зацікавлені розвиватися. Підтримав цей закон. Але я проти реформи укрупнення сіл у такій формі, як це пропонують. Нам треба не укрупнювати й об’єднувати села, а підтримувати, допомагати створювати робочі місця. Укрупнення — це вимирання і повне знищення. Єдиний варіант для села — підтримка державою фермерських господарств. Тоді будуть школи, дитячі садки, робота в місцевих жителів. Уявіть, що земля стане товаром. Корпорації її одразу продадуть арабам, китайцям. Ми станемо гостями на нашій землі. Тому лише розвиваючи дрібне та середнє фермерство, збережемо землю.

Значну частину земель області орендують корпорації, що офіційно сплачують податки в Києві.

— Корпорації наживаються на землі. Для них ні голова районної адміністрації, ні сільський голова — не авторитет. Пустушки, яких вони можуть зняти на раз-два. На Черкащині не повинно бути жодної корпорації, що не допомагає області чи конкретному району або селу. Треба зробити все, аби змусити їх платити податки й виконувати соціальні зобов’язання. Коли корпорації не реєструють людей, офіційно не оформляють договори, платять податки в Києві, я робитиму все, щоб їх витіснити з Черкащини. Вони не мають працювати тут, бо не приносять користі. Патріотизм має бути й у тому, щоб не укладати земельні угоди з корпораціями, що не зареєстровані в області. Не продовжувати їм договори оренди. Укладайте договори з місцевими фермерами. Вони не втечуть до Києва, Донецька чи Харкова.

Які ще проблеми є в області?

— Є проблеми з наданням пільг учасникам АТО. Не всі банки заморожують бійцям виплату кредитів. Скаржаться на зволікання із виділенням землі. Днями звертався у прокуратуру щодо мобілізованого бійця. Його звільнили з роботи заднім числом. При цьому є зразкові підприємства, коли робітника мобілізують і він іде в АТО, йому керівник дає 3–5 тисяч гривень, крім заробітної плати. Коли чоловік іде на фронт, має бути впевнений, що з його родиною все гаразд. Що його чекає робоче місце після повернення і соціальні гарантії. Тоді він спокійно захищатиме країну. Бізнесмени мають розуміти: якщо сьогодні не підтримати армію, то завтра тут будуть сепаратисти і вже про добробут можна забути. Ті, хто в Донецьку навіть не підтримував сепаратистів, а стояв у стороні й не протидіяв, зараз про це дуже шкодують. Вони втратили бізнес, живуть на зйомних квартирах.

Ще одна проблема — виділення землі для бійців. Є такі райони, як Черкаський, де це питання контролює Анатолій Яріш, і там усе гаразд. Але є райони, де з цим чомусь гальмують. Ми тримаємо ці питання на контролі.

У всіх райцентрах працюють ваші громадські приймальні. Кого запрошуєте до своєї команди?

— Наша команда — це місцеві патріоти. Ті, кому довіряють люди. Довіру людей треба заслужити не партійною символікою, а вчинками. Це нова генерація, від якої залежить майбутнє країни. Наші районні керівники організацій мають знати, що відбувається в районі, чим живуть люди, які є проблеми у школах, що з бюджетом, дорогами, криміналом. Це нелегко, але й ситуація у країні така, що треба закачувати рукава і працювати.

Анна КарольGazeta.UA

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ