Очільник Канівщини запевняє, що пташники воду у криницях не забруднюють

Питання впливу діяльності ПрАТ «Миронівська птахофабрика» на водозабезпечення жителів Канівського району розглянули на черговому засіданні робочої групи РДА з вивчення питань будівництва нових виробничих дільниць з вирощування птиці на землях в адмінмежах Козарівської та Яблунівської сільських рад. У роботі взяли участь заступник голови ОДА Юрій Сас, голова РДА Сергій Дубенець, керівник ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Сергій Міщенко, сільський голова Яблунівської сільської ради Валентина Берегова, а також фахівці обласного і районного рівня з питань екології, природних та водних ресурсів. Разом з тим, слід відмітити, що місцеві громадські діячі, які активно висловлюються від імені жителів району з даного питання, проігнорували запрошення взяти участь у засіданні робочої групи.

Варто відзначити, що діяльність ПрАТ «Миронівська птахофабрика» в районі постійно займає чільне місце серед тем суспільного обговорення. Та особливого резонансу вона набула після оголошення підприємством про свої плани розширити виробництво та побудувати ще дві дільниці на території Козарівської та Яблунівської сільських рад.

– Останнім часом значну напругу в районі викликало питання ймовірної залежності рівня води у дворових криницях від роботи підприємства. Надходять повідомлення, що через водозабір у деяких селах кількість води дуже впала, або ж і взагалі зникла. Зрозуміло, що це непокоїть людей і ми маємо реагувати – визначити причину та можливості її усунення, – зауважив Юрій Сас.

Коментуючи ситуацію, заступник начальника Департаменту екології та навколишнього середовища Людмила Довга повідомила, що дане питання фахово вивчалося ДП «Центрукргеологія» НАК «Надра України», яке надало висновок, про те, що для потреб нового виробництва можна використовувати водоносні горизонти на глибині 45-100 м, підземні ж води, якими наповнюються колодязі, знаходяться на глибині від 5 до 23 м. Тож, виходячи з цього, можна абсолютно виключити вплив водозабору зі свердловин на рівень води у колодязях. «Також експерти відзначають, що дана територія у санітарному відношенні практично надійно захищена від забруднення. Цьому сприяють геолого-гідрогеологічні особливості даної ділянки», – додала Людмила Володимирівна.

Що стосується діючих підприємств ПрАТ «Миронівська птахофабрика», то за словами його керівника, водозабір здійснюється з нижніх водних горизонтів, в той час як населення району використовує воду з верхніх пластів. Крім того, добовий об’єм забраної води швидко відновлюється.

– Та навіть маючи абсолютно обґрунтовані роз’яснення щодо відсутності впливу водозабору на рівень води у криницях, нами вже проводиться підготовча робота щодо будівництва водогону для виробничих потреб підприємства. Стосовно ж ситуації у Яблуневі, де є певні проблеми з водозабезпеченням, – ми готові виділити необхідні кошти для вирішення цього питання, – наголосив Сергій Міщенко.

Окремо було обговорено й питання щодо зникнення води в окремих дворових криницях с. Поташня Мартинівської сільської ради, яке також пов’язували з діяльністю пташників. «З метою з’ясування причин на місце виїхали фахівці та провели відповідні обстеження, які показали, що ймовірною причиною зневоднення криниць є захаращення та замулення водних стоків, а також мала кількість опадів тощо. Протягом останніх років на прилеглій території не з’являлось нових водокористувачів, тож і припущення про зникнення води через діяльність птахофабрики не підтвердились. Стосовно ж водозабезпечення поташнян спільно було знайдено альтернативне вирішення проблеми – облаштувати свердловину. В даний час вирішується питання щодо підприємства, яке виконуватиме ці роботи», – повідомив голова РДА.

Окреслюючи загальну ситуацію з водою у районі, Сергій Дубенець зауважив, що в основному проблеми спричинені геологічними особливостями території, а також малою кількістю опадів. Також важливу роль відіграє так званий «цикл маловодних років», а саме – кожного одинадцятого року, що триває нині, спостерігається спад рівня грунтових вод за рахунок зменшення кількості атмосферних опадів.

– Разом з тим, ще раз наголошу, що у разі виникнення в населених пунктах Канівщини проблем з водою, кожен окремий випадок вивчатиметься об’єктивно із залученням спеціалістів та проведенням відповідних обстежень. Переконаний, що це дозволить не лише оперативно вирішувати проблему, а й знизить суспільну напругу та мінімізує спекуляції навколо цієї теми, – відзначив очільник району.

 

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  8. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ