Козачата з черкаської школи бойового гопаку відпочивають по-спартанськи

Козачата з черкаської школи бойового гопаку

Ночівля у наметі, їжа з казана на вогнищі, обливання холодною водою, мандрівки місцевими стежинами історії – такий вигляд має романтика по-гопаківськи. Черкаська школа бойового гопака пропонує своїм вихованцям відпочинок, насичений випробуваннями і змістом.

У черкаському селі Чубівка діти проводять 8 днів, протягом яких набувають на диво великого досвіду, пише Нова доба.

– Діти приїхали «нульові». Поприбирати за собою, вимити посуд – елементарні речі, проте наші діти у більшості своїй того не вміють. А тут навчилися. І казана великого вичистити, і дров нарубати для багаття, коли прийде твоя черга – усього навчилися, – з усмішкою каже тренер Ярослава Проценко.

Та суть гопаківського таборування, звісно ж, не в цьому. Загартовування, зміцнення не лише тіла, а й духу, знайомство з історією тутешніх місць – цим наповнені дні малих козачат.

Розпорядок дня чіткий і наповнений по вінця. Підйом – о шостій сорок п’ять. О сьомій – ранкова пробіжка. Після неї – купання у Тясмині. Ранкова вода холодна, тому тренер не наполягає на цьому, але діти, як правило, не відмовляються. Щоб зігрітися і розім’ятися – гімнастика. До цього моменту всі вже прокинулися, але ця частина дуже важлива: до складу гімнастики входять дихальні вправи, розтягування, оздоровча фізкультура за системою Євмінова для подолання проблем хребта (а в кого з сучасних дітей їх немає?). Потім – сніданок.

– Одразу після їжі фізичних навантажень бути не може, тому годину по сніданку – лекція. Вона може бути присвячена історії українського козацтва або ж одній з біблійних тем, адже козаки були ревними православними, це частина нашої культури і духовний стрижень українського народу, – пояснює Ярослава Олександрівна.

Далі – дві години тренування.

– Тренування – двічі на день. Дуже втомлюєшся, – розповідає 9-річний Юрко, один з тих, хто вже спробував цей відпочинок на початку червня.

Одразу треба сказати: умови – спартанські. Тренування (як і все таборування) – в лісі, на свіжому повітрі. Козаки – голі по пояс, босі. Діти 5-9 років живуть у хаті (типовій українській мазанці), старші – в наметі. Ночі іноді видаються холодними. Але ніхто не скаржиться.

– Найменша з наших таборувальників – 6-річна Міра. Я її навіть брати не хотіла, відмовляла батьків. Проте дівчинка наполягала. Вона така маленька, тендітна, але жвава і весела. Ані хвилини не жалкувала, що взяла її – дитинка витримала усе до самого кінця, і все з усмішкою. Справжня козачка, – усміхається тренер.

Таборувальників – 18. Усі, за винятком Міри, – хлопці. У кожного свій характер, як правило, непокірний, норовливий, як і має бути в козака. Як навести лад у такій компанії?

– Усе просто. Є така штука – відповідальність. І не лише за себе, а й за колектив. Не виповз ти з намету до ранкової пробіжки – увесь твій рій стоїть на кулаках і чекає на тебе. Більше одного разу нікого не треба було переконувати, що таке дисципліна. Усі навчилися і шнурки швиденько зав’язувати, і прокидатися вчасно, і посуд мити, – виявляється, завжди усміхнена тренер може бути досить суворою.

Після обіду (усе харчування теж на свіжому повітрі, куховарила одна з мам вихованців на відкритому вогні, за що їй варто було б, за словами тренерів, пам’ятника ставити) – прогулянка.

– Тут усе дихає історією. Давні цілющі джерела, кар’єр з білою глиною, Водяний яр, Онуфріївський монастир – щодня у нас був інший пункт для прогулянки. Повірте, наша історія достатньо багата, щоб дітям було що розповісти, – переконує Ярослава Олександрівна.

Вона визнає, що інтерес до тутешніх місць в ній розбудив місцевий ентузіаст Володимир Іванович. Чоловік народився у Кривому Розі, але батько його був з цих місць. Колись він показав синові руїни Онуфріїівського монастиря і так «заразив» його любов’ю до цієї землі, що син, ставши дорослим, присвятив своє життя тому, аби відродити святиню.

Ще один щоденний ритуал – загартовування.

– Це я так кажу. А діти кажуть – доганялки-обливалки. Півгодини у них йде на те, аби обливати одне одного холодною водою. Весело і для здоров’я корисно, – пояснює Ярослава Олександрівна.

Далі – знову лекція і післяобіднє тренування. Найцікавіше – увечері: посиденьки біля вогнища, пісні, ігри. А ще – фаєр-шоу. Практично всі вихованці табору навчилися дивовижному вмінню керувати вогнем і створювати з його допомогою чарівні картини у вечірньому небі.

Відпочинок, що називається – альтернативний. Досить екстремальний, зате з користю і для здоров’я дитини, і для її душі. А ще – дуже патріотичний. Адже саме доторкнувшись до історії свого краю душею, а не просто ознайомившись з нею на сторінках книжок, можна насправді закохатися в рідну землю.

Козачата з черкаської школи бойового гопаку відпочивають по-спартанськиКозачата з черкаської школи бойового гопаку відпочивають по-спартанськиКозачата з черкаської школи бойового гопаку відпочивають по-спартанськи

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ