Кроки непопулярні, але вимушеві

засідання сесії Христинівської районної радиВже стало доброю традицією, розпочинати засідання сесії Христинівської районної ради з приємних миттєвостей. Не стала винятком і 37-ма, що відбулася 24 червня (за участі 30 депутатів), під головуванням голови районної ради Олександра Коваля.
Насамперед голова райдержадміністрації Олександр Ковбасюк вручив Диплом міністерства агрополітики та продовольства України ФОП “Плужник В.М.” за участь у виставці “Агро-2015”, а депутатам: Анатолію Бордуну, Валерію Костюку, Ларисі Мітіогло, Миколі Раку, Миколі Миронюку - Грамоти за активну волонтерську діяльність.
Після нагород депутати приступили до розгляду порядку денного, першим питанням якого було погодження на призначення Тетяну Мудранинець на посаду директора Сичівського НВК “ДНЗ-ЗОШ І-ІІ ст.”
Не дивно, що сьогодні земельні питання - актуальні, тож депутат Людмила Чорноконь підняла питання оренди землі, висловила припущення щодо порушення прав орендодавців. Пояснення щодо піднятого питання давали голова територіальної громади Ліщинівки Тетяна Жавченко та начальник відділу Держземагентства у Христинівському районі Ігор Полиця, відкидаючи будь-які звинувачення, адже договори оренди укладаються в обласному земельному управлінні. Після суперечок дійшли згоди — направити депутатське звернення в столичні кабінети з вимогою - передати землю у власність територіальних громад.
Про недосконалість земельного законодавства, зволікання з оформленням відповідних документів, раціональне використання та облік земельних ділянок, а відтак наповнення бюджету - говорили голова райдержадміністрації Олександр Ковбасюк, депутати Анатолій Бордун, Микола Рак, голова Громадської ради при РДА Світлана Скрипчинська.
Депутати погодилися прийняти у спільну власність територіальних громад району ДЗ “Вузлова лікарня ст.Христинівка ДП “Одеська залізниця” при умові цільового призначення закладу та не відчужувати в приватну власність цілісний майновий комплекс.
Щодо наступних питань - про припинення діяльності Веселівського та Пеніжківського НВК “ДНЗ-ЗОШ І-ІІ ст.”, то розгорілися “баталії”. В.о.начальника відділу освіти РДА Людмила Семиволос говорила про недоцільність функціонування закладів через малу кількість учнів, дороговартісне їх утримання, недосконалий навчально-виховний процес.
Думки депутатів: Станіслава Паламарчука, Людмили Кравченко, Віктора Мітасова, Валерія Костюка, Олександра Юркова, Миколи Передрія, Михайла Байди, Миколи Рака, Анатолія Ткачука, Миколи Вакуленка, Михайла Марковича, лідера профспілки працівників освіти Сергія Шпанка розділилися. Одні ратували за закриття освітніх закладів через неякісну освіту, інші переконували, що без школи - немає села, решта нарікала, на відсутність прозорості і майбутнього НВК, прозвучало звернення й від батьків, які просили всебічно вивчити дане питання й приймати не популістські, а виважені рішення.
Натомість голова райдержадміністрації Олександр .Ковбасюк і голова районної ради Олександр Коваль говорили про дефіцит районного бюджету, непопулярні, але вимушені кроки щодо закриття цих закладів, на утримання яких виділяється понад 1,5 млн.грн., заради економії коштів і повноцінного функціонування інших шкіл та убезпечення ризиків між громадами після об’єднання, запевнили, що учні і вчителі будуть підвозитися до місця навчання, педагогічні працівники будуть працевлаштовані, будівлі НВК - збережені для подальшого використання, закликали розглядати питання в економічному, а не в політичному ракурсі. Так, на базі Веселівського НВК залишається дитсадок, у Пеніжківському НВК - дошкільний заклад із залученням дітей із сусідніх сіл.
Після тривалого обговорення депутати погодилися на закриття Веселівського НВК, на припинення діяльності Пеніжківського - не вистачило голосів.
Депутати розглянули цілий ряд інших питань, а саме - внесли зміни до районної програми “Шкільний автобус” на 2011-2015рр.”; заслухали виконання комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників АТО, соціального захисту членів їх сімей і вшанування пам’яті загиблих учасників АТО, роботу тимчасової комісії райради з питань проведення моніторингу цін на ліки першої необхідності в аптечних кіосках, розміщених в приміщенні ЦРЛ і режиму їх роботи та рішення районної ради щодо використання земель запасу, резервного і водного фонду на території району; надали згоду на списання основних засобів, на оренду нежитлових приміщень; затвердили список присяжних районного суду, технічну документацію із землеустрою; план роботи районної ради на ІІ півріччя ц.р., а також дали згоду на частину основної щорічної відпустки голові районної ради. Із зазначених питань інформували: Світлана Ісакова - начальник управління соціального захисту населення РДА, Ігор Полиця - начальник відділу Держземагентства у Христинівському районі, Василь Поляцко - голова постійної комісії районної ради з питань праці, соціального захисту, охорони здоров’я та захисту прав споживачів; Людмила Семиволос - в.о.начальника відділу освіти, Микола Гуральник - керуючий справами виконавчого апарату районної ради, Руслан Олійник - начальник відділу районної ради, Руслан Поліщук - провідний економіст відділу освіти, молоді і спорту РДА.
Наприкінці зібрання від депутатів надійшла пропозиція пленарне засідання продовжити через кілька днів і повернутися до розгляду деяких питань.
А вже 27 червня депутати зібралися знову, аби розглянути нагальні питання: внести зміни до програми соціально-економічного розвитку району на 2015 рік та до районного бюджету на поточний рік, надати ФОП Крижанівський В.П. в оренду частину нежитлового вбудованого приміщення ЦРЛ та прийняти рішення щодо припинення діяльності Пеніжківського НВК.
Як зазначила головний спеціаліст відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Оксана Петрук, на обласній сесії були внесені зміни до “Програми економічного і соціального розвитку області на 2015 рік”, якими перебачено замінити позиції по соціальних об’єктах нашого району: будівництво газопроводу Гребля-Ботвинівка; водогонів у Сичівці та Верхнячці; реконструкцію Христинівської дитячої музичної школи та котельні міської ЗОШ №2 з переведенням на альтернативне паливо; капітальний ремонт Орадівського будинку культури та ЦРЛ для розташування клініко-діагностичного центру. Загальна сума, що виділятиметься з держбюджету - 11197,966 тис.грн., співфінансування з місцевих бюджетів - 1119,8 тис.грн.
“Важливо, що депутати обласної ради з розумінням віднеслися до розгляду соціально значимих питань Христинівщини, за що я дуже вдячний. Було докладемо багато зусиль, прагнень, щоб ці об’єкти знайшли своє відображення в обласній  програмі соціально-економічного розвитку. Не дивлячись на складну політичну і фінансову ситуацію в країні, соціальним питанням влада приділяє особливу увагу, розуміючи, що від подальшого розвитку інфраструктури залежить збереження району як територіальної одиниці, так і доля кожного населеного пункту”, - наголосив голова РДА Олександр Ковбасюк.
Щодо наступного питання - припинення діяльності Пеніжківського НВК, то знову розпочалися дебати. Одні депутати говорили про важливість шкільної установи, інші - про недоцільність її фінансування через неякісну освіту і малу наповнюваність класів (24 учні і 18 працівників), решта вимагала роз’яснення щодо подальшого працевлаштування педагогів, підвозу дітей та збереження будівлі.
Більшістю голосів (24) було прийнято рішення про припинення діяльності Пеніжківського НВК.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ