Наступного року коледжі можуть зникнути: уже сьогодні вони приєднуються до університетів або стають училищами

директор Департаменту освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський

Про зміни, які чекають черкаських вступників наступного року – та особливості цьогорічної вступної кампанії - черкаські освітяни розповіли на прес-конференції 3 липня.

- Студенти багатьох коледжів отримають більші шанси, ніж їх попередники, оскільки частина цих навчальних закладів уже сьогодні стає структурними підрозділами університетів, - констатував директор Департаменту освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський. - Оскільки, згідно нового закону «Про вищу освіту», коледжі опинилися поза системою вищих навчальних закладів, вони мають три варіанти виходу із ситуації. Якщо це потужний ВУЗ – він може активно зайнятися ліцензуванням і отримати дозвіл на підготовку бакалаврів – та третій рівень акредитації, ставши самостійним інститутом. Якщо такої можливості немає, коледж може стати структурним підрозділом ВУЗу 3-4 рівня акредитації і готувати студентів за його напрямками - які можуть бути ширші, ніж існуючі напрямки коледжу наразі. І третій шлях, яким також сьогодні почали рухатись черкаські коледжі – активне ліцензування робітничих професій - і перехід із системи ВНЗ до системи професійно-технічної освіти із підготовкою робітничих кадрів. Цьогоріч коледжі області ще отримують держзамовлення, але те, що ця система збережеться на наступний рік – малоймовірно. Система ВУЗів першого рівня прямує до реформування, - підсумував Валерій Данилевський.

- Із 1 вересня наш коледж стає структурним підрозділом Полтавського університету економіки і торгівлі, - повідомила завідуюча денним відділенням Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу Ніна Педько. - Наразі у нас відбувається реорганізація – і з наступного року може розширитись коло спеціальностей для наших абітурієнтів. Студенти коледжу зможуть продовжувати навчання в університеті - їх зараховуватимуть на 3 курс, на рівень бакалавра. Стосовно ж нинішньої вступної кампанії, то найпопулярнішою спеціальністю у нас роками залишається правознавство – найбільший попит на нього прогнозуємо і на цей рік. На других позиціях – бухгалтерський облік, товарознавство, виробництво харчової продукції, ресторанне обслуговування. Сьогодні молодь часто обирає спеціальності, за якими може знайти роботу ще під час навчання – відтак, наші майбутні ресторатори на канікулах масово йдуть працювати у черкаські кафе та ресторани.

За словами завідуючої відділенням економіки та підприємництва Черкаського державного бізнес-коледжу Наталі Кузнецової, їх коледж єдиний отримав ліцензію на підготовку бакалаврів на 10 років – тож це дає підстави стверджувати, що у системі вищої освіти він залишається.

Стосовно найбільш затребуваних напрямків, попит на які можна спрогнозувати і для цьогоріч - то це комп’ютерна інженерія, економіка підприємства, облік та аудит, маркетинг. За словами Наталі Кузнецової, активні процеси реформування вищої освіти спонукають ВУЗи постійно шукати нові формати роботи – і для бізнес-коледжу таким виходом стали міжнародні проекти. Серед останніх - співпраця із Ризьким технічним університетом (стажування викладачів та студентів коледжу за всіма спеціальностями) та проект «OpenWord», у рамках якого викладачі стажуватимуться у США, переймаючи досвід американських коледжів. Цьогоріч також було укладено угоду про співпрацю із Київським національним університетом технологій та дизайну – і сьогодні вже 300 випускників коледжу виявили бажання продовжити там навчання – з перспективою просто на базі коледжу, не виїжджаючи до столиці, отримати освіту столичного ВУЗу за прийнятною вартістю (бакалавр - 7000-8000 (денна форма), спеціаліст –6000 (заочна), магістр –10000 (заочна).

Серед новин цьогорічної вступної кампанії, директор Департаменту освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський відзначив те, що ВУЗи отримають до 80% від держзамовлення минулого року, а ще 20% буде розподілено між тими ВУЗами, що користуються найбільшим попитом у абітурієнтів. Ці корективи будуть вноситися згідно моніторингу Українського центру оцінювання якості освіти. Загалом же, об’єм держзамовлення у ВУЗах залишається майже таким, як торік: 306,9 тисяч місць проти 310,7 тисяч у 2014-му.

Цьогоріч вартість одного року навчання в університетах та інститутах області коливатиметься від 3,5-5 тисяч гривень (заочна та денна форми навчання у Канівському гуманітарному інституті) до 9-15 (заочна та денна форми навчання у ЧНУ ім. Б.Хмельницького). Вартість навчання у ВНЗ 1-2 рівнів акредитації коливається від 1800 (в Уманському агротехнічному коледжі - заочна форма) до 7960 гривень (вартість навчання у Черкаському політехнічному технікумі - денна форма).

Валерій Данилевський повідомив, які категорії абітурієнтів матимуть пільги під час вступної кампанії-2015. Це діти-сироти, діти чорнобильців та воїнів АТО. Додаткові бали при вступі матимуть учасники шкільних олімпіад і Малої академії наук. Можливість першочергового вступу цьогоріч з’явилась і у воїнів Збройних сил України, звільнені у запас. Проте, хвилі демобілізації, під час яких їх звільняли у запас, відбувались наприкінці травня, у червні та липні цього року. Відтак, можливості скласти ЗНО ці люди не мали. Можливо – припустив Валерій Данилевський - буде прийнято нормативний акт, який дозволятиме демобілізованим вступати до ВНЗ за конкурсом атестатів без результатів ЗНО.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  2. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  7. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  8. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ