«Автомайдан-Черкаси»: Суди затягують справи, але ми добиватимемось їх розгляду - і покарання правопорушників

Автомайдан-Черкаси

Громадські активісти звинувачують суди у навмисному затягуванні розгляду справ «виловлених» ними порушників - аби ті не відповідали за законом.
- Із найбільш «гучних» останніх наших справ – затримання за кермом у нетверезому стані слідчого Чорнобаївського райвідділу – і  в такому ж стані, оперуповноваженого Уманського райвідділу. Останній на службовому авто ледь не протаранив автівку ДАІ. Але пригнічує той факт, що у суди максимально затягують розгляд цих резонансних справ, - констатує голова громадської організації «Автомайдан-Черкаси» Сергій Яковенко. -  Згідно кодексу про адмінправопорушення, якщо рішення не приймається протягом 3 місяців – справа автоматично закривається. У випадку із уманським правопорушником у погонах, лише присутність у залі суду громадськості перешкодила суду виправдати зловмисника. Досі залишається непокараним і депутат Будищанської сільської ради, затриманий ще навесні «на гарячому» - із сітками з рибою, у стані алкогольного сп’яніння, після нападу на рибінспектора і громадських активістів. Суд досі не прийняв рішення у цій справі – але ми все одно доведемо це до кінця, бо супроводжуємо кожну конкретну справу від затримання до судового рішення.  
Як відомо, нещодавно на базі громадської організації «Автомайдан-Черкаси» було створено   громадське формування «Черкаський Автомайдан», яке із часом має стати муніципальною поліцією Черкас.
- Для повноцінної роботи муніципальної варти потрібні транспорт, пальне, спецзасоби і засоби зв’язку – проте, сьогодні ми не маємо навіть форми, - зазначає  голова «Черкаського Автомайдану» Юрій Кравець. – І у декого із водіїв  дійсно виникають питання, коли до тебе під’їздить два цивільних авто, звідки виходить компанія чоловіків із восьми - і починає тебе запитувати «Чого їздиш п’яним?..»
За словами Юрія Кравця, громадські активісти і сьогодні діють у режимі муніципальної міліції. Укладаються графіки чергувань, які  узгоджуються із правоохоронцями, а по закінченню кожного чергування складаються звіти, що передаються до райвідділів. Усіх членів  громадського формування  «озброєно»  збірником методичних рекомендацій, алгоритмів дій, інструкцій та законодавчих актів. Тож прообраз муніципальної міліції знає, як діяти, діє, проте поки що – на громадських засадах.

- Ми уже півтори роки охороняємо порядок у місті на громадських засадах, - резюмує голова громадської організації «Автомайдан-Черкаси» Сергій Яковенко. - Статистика свідчить, що із того часу виявлення самих лише нетверезих водіїв виросло удвічі. Щодня виїжджаємо на патрулювання вулиць міста і, помічаючи порушення – правил дорожнього руху або громадської безпеки – повідомляємо про це ДАІ або ППС. На кожне чергування член «Автомайдану» заступає із власним транспортом, власним пальним та на власному ентузіазмі.

Із нашого досвіду – присутність громадських активістів  під час перевірок на дорогах та вулицях міста дієва навіть тому, що це допомагає погасити конфлікти, які виникають під час перевірок або затримання. Людина бачить, що у складі патруля є громадськість – і вже не починає розповідати про свавілля - «мєнтовський бєспрєдєл», не каже, що їй «це підкинули». У нашій присутності інспектори дійсно все завжди роблять «по букві закону». Навіть коли нас у той час на чергуванні немає, ми по дзвінку  виїжджаємо і залагоджуємо усі конфліктні ситуації.
…Сьогодні у Черкасах роботи із охорони правопорядку більш, ніж вистачає. Минув тиждень, як ДАІ працює у новому режимі – у Черкасах було знято усі блок-пости, крім дамби - тож наразі місто патрулює аж 5 екіпажів ДАІ. У перший же день наших спільних патрулювань було затримано 5 нетверезих водіїв. Вони просто звикли до того, що впливати на них було особливо нікому – і «розслабилися». У наших людей – на відміну від європейців або американців, відсутній страх невідворотності покарання, що є потужним фактором утриматися від хуліганства або випивки за кермом. Більше того – днями довелося бачити випадок, коли увесь двір вийшов захищати сусідів, які не лише влаштували п’яні гонки на вулицях міста, але й вчинили напад на працівників ДАІ…

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ