Шахраї відправили фейкове повідомлення про виграш автомобіля черкаському борцю з кіберзлочинністю

виконуючий обов’язки начальника відділу з кіберзлочинністю УМВС України в області, майор міліції Богдан Горбачов

На Черкащині набуває поширення інтернет-шахрайство, і часто на цьому ловлять саме неповнолітніх. Тож черкаські правоохоронці радять громадянам, які хочуть придбати через мережу інтернет якийсь товар, оплачувати послугу лише при отриманні.

Про підсумки профілактичної операції з виявлення інтернет-шахраїв, яка тривала протягом липня, черкаським журналістам розповів виконуючий обов’язки начальника відділу з кіберзлочинністю УМВС України в області, майор міліції Богдан Горбачов, пише Прочерк.

– Було відкрито 18 кримінальних проваджень. По 9 кримінальних провадженях особам було оголошено про підозру за статтею 190 частиною 3 (від трьох до семи років позбавлення волі). Таких виявлено 5 осіб – це жителі Черкас, які вчиняли шахрайство за допомогою інтернет-ресурсів, наприклад, сайту OLX.ua (колишній сайт «Slando»). Шахраї розміщували там фейкові оголошення про продаж побутової техніки, одягу, зокрема, кросівок відомих брендів. Люди телефонували за вказаними номерами, домовлялися про купівлю товару, а, перерахувавши завдаток у сумі двох тисяч гривень, не отримували нічого, – розповів Богдан Горбачов.

Цікаво, що рівень злочинності в цій сфері прогресує саме серед неповнолітніх, які гарно почуваються в інтернеті.

– На мою думку, це пов’язано з тим, що молодь нині незайнята ні працевлаштуванням, ні навчанням. Як діють зловмисники? Вони йдуть в інтернет-клуби, беруть фотографії товарів з інтернету, оформлюють на себе карткові рахунки і таким злочинним шляхом заробляють кошти. Більше того, зловмисники також можуть викрадати кошти з карткового рахунку. Справа в тому, що до кожного карткового рахунку прикріплений мобільний телефон для зручності користування, наприклад, сервісом «Приват24». Зловмисники шляхом переадресації цього телефону прикріплюють свій мобільний телефон і, маючи доступ до карткового рахунку потерпілих, переводять кошти на інші рахунки, наприклад, на «електронні гаманці», зокрема, «Яндекс гроші», які важко відслідкувати. Зокрема, група, що таким займалася, була затримана в місті Умань. Хлопцям було 16, 17 і 18 років, – зазначив Богдан Горбачов.

Є й інші види шахрайств, коли невідомі, представившись працівниками банків, телефонують і вводять громадян в оману. З такими телефонними шахраями не слід спілкуватись, а тим більше повідомляти їм якусь особисту інформацію. Краще одразу звернутися в найближче відділення банку.

Так само не слід іти назустріч шахраям, які надсилають смс-повідомлення з інформацію про виграш автомобіля тощо. Такі повідомлення на мобільний телефон супроводжуються номером телефону, на який треба подзвонити, щоб дізнатись умови отримання виграшу. Людина телефонує і їй невідомий, який представляється оператором відповідного автосалону, розповідає про умови отримання авто, а це може бути оплата страхування або певний відсоток від вартості автомобіля. Людина перераховує кошти, не отримавши нічого навзаєм.

– Крім того, шахраї, не маючи ніякої моралі, викрадають кошти і з рахунків, що відкриті для збору коштів на реабілітацію воїнів АТО. Власниками карток можуть бути матері воїнів АТО, люди похилого віку, які не завжди звернуть увагу на смс-повідомлення, що їм надходять. Зловмисники можуть блокувати номер телефону, що закріплений за картковим рахунком. Яким чином? Вони дізнаються, три найпопулярніші номери, які телефонують на вказаний мобільний номер, а потів набирають оператора і називають йому ці номери, а також суму поповнення на сім-картці, після чого оператор може увімкнути переадресацію дзвінків. Таким чином, смс-повідомлення приходитиме не власнику картки, а шахраю. А вже після цього зловмисник може отримати доступ до банківського рахунку, – роз’яснює експерт.

У відділі з кіберзлочинністю – всього четверо працівників на область, тож, щоб не потрапити «на гачок» шахраїв, слід бути особливо уважним, розміщуючи якусь інформацію в інтернеті або шукаючи там покупку.

– І мені надходило повідомлення про виграш автомобіля. Адже знайти базу даних мобільних номерів – це зараз не проблема. Часто люди прикріплюють номер мобільного телефону і до своїх сторінок в соцмережах, і про особу можна дізнатися, не відходячи від комп’ютера. Тож пораджу бути уважним при отриманні незнайомих повідомлень, а при купівлі товарів слід домовлятись про оплату лише при отриманні товару у відділенні пошти. Бо у 80% випадків при переказу авансу товар людина не отримує, – наголосив Богдан Горбачов.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ