Як нараховується грошове забезпечення в Збройних Силах України?

З кожною новою хвилею мобілізації все актуальніше стоїть питання належних грошових виплат військовослужбовцям-учасникам АТО. Відповіді на найбільш поширені запитання щодо цього знаходимо на сторінках газети "Народна Армія" від 14 серпня.

На сьогодні добігає завершення чергова 6 хвиля часткової мобілізації, формуються військові підрозділи та вдосконалюється їх бойовий вишкіл у відповідних навчальних центрах. В яких розмірах військовослужбовці отримуватимуть грошове забезпечення під час навчального процесу на полігонах?

Рішенням Уряду встановлено, що мобілізованим грошове забезпечення виплачується на рівні військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом. Наприклад місячне грошове забезпечення призовника становитиме не менше 2340 грн. Командир відділення – 2837 грн. командир взводу (лейтенант) – 3800 грн. Ті призовники, які прослужили менше місяця, отримають грошове забезпечення пропорційно цьому часу. Військовослужбовці, які призвані поточного року і випускатимуться з навчальних центрів, грошове забезпечення отримають безпосередньо в цих центрах.

З чого складається, та як нараховується загальний обсяг винагороди військовослужбовцям, які перебувають у зоні АТО? Чи будуть ці виплати враховуватися під час нарахування чи перерахування пенсій?

Розмір винагороди за безпосередню участь в АТО за повний місяць перебування військовослужбовця в операції виплачується в розмірі 100% його місячного грошового забезпечення, але не менше 3000 грн.

Якщо військовослужбовець брав участь в АТО менше одного місяця – сума винагороди визначається пропорційно дням його участі в операції, виходячи з розміру місячного грошового забезпечення військовослужбовця.

Якщо місячне грошове забезпечення військовослужбовця менше 3000 грн. до розрахунку беруться 3000 грн.

На сьогодні грошове забезпечення військовослужбовця разом з винагородою за участь в АТО, що тривала повний місяць, має становити не менше 5778 грн. командира відділення – 6780 грн., командира взводу (лейтенант) – 9358 грн., командира батальйону – 13916 грн.

Щодо врахування винагород за участь в АТО до пенсії, то постановою Кабінету Міністрів від 17.07.1992 № 393 визначено, що пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення з урахуванням таких його видів: відповідний оклад за посадою, військовим званням та відсоткова надбавка за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії.

Отже, визначено чіткий та конкретний перелік складових грошового забезпечення, з яких обчислюється пенсія. Тому при обчисленні пенсії винагорода за участь в АТО до уваги не береться. Ця норма роз’яснена Мінсоцполітики, яке є головним органом виконавчої влади з питань соціального та пенсійного забезпечення громадян.

 

Чи має право військовослужбовець-учасник АТО на отримання грошової допомоги на оздоровлення під час короткострокової відпустки і в яких обсягах?

Грошова допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою, яка дорівнює розміру його місячного грошового забезпечення без урахування винагород. З липня 2014 року ця допомога виплачується незалежно від надання військовослужбовцям щорічної основної відпустки за його рапортом.

Чи проводиться виплата 1000 грн. за кожен день перебування на передовій?

Доплата за безпосередню участь у бойових діях військовослужбовцям виплачується в розмірі 1000 грн. за добу безпосередньої участі у вогневому зіткненні з противником. Виплати здійснюються на підставі бойового наказу або бойового розпорядження командира військової частини, відповідної фіксації факту бойового зіткнення в журналі бойових дій (журналі ведення бойової обстановки), підсумкового бойового донесення за результатами бою, рапортів про участь у бойових діях, які подаються за підпорядкованістю до штабу сектору, штабу АТО та наказу командира військової частини.

Відомі факти «не бойових» втрат серед військовослужбовців Збройних Сил України. Які виплати передбачені в цих випадках, якими є розмір та порядок їхнього оформлення?

Порядок оформлення документів у випадках «не бойових втрат» такий же, як і випадках загибелі військовослужбовців під час ведення бойових дій. Одноразова виплата грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця виплачується членам сімї у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (609 тис. грн.). Але якщо за результатами розслідування причин загибелі військовослужбовця встановлено, що він перебував у стані алкогольного або ж наркотичного сп’яніння чи причиною смерті стало самогубство, або смерть настала під час скоєння злочину, грошова допомога сімї в цих випадках не виплачується.

Чи мають право мобілізовані військовослужбовці на виплату підйомної допомоги?

Мобілізованим військовослужбовцям виплата підйомної допомоги не передбачена. Якщо ви укладаєте контракт на проходження військової служби і після цього змінюєте місце служби та фактичне місце проживання, ви набуваєте право на цю виплату.

Я пенсіонер, мобілізований, отримав право на пенсію під час служби. Минулого місяця отримав пенсію меншу саме на суму грошового забезпечення. Я так розумію, мені припинили платити частину пенсії як працюючому пенсіонеру. Як діяти в такому випадку?

Законодавством не передбачене обмеження розмірів пенсій військовослужбовців, призваних на військову службу за мобілізацією. У разі встановлення таких фактів, необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем постійного проживання щодо правомірності обмеження пенсії та надати довідку, що ви перебуваєте на військовій службі.

За час військової служби я не використав щорічну основну відпустку. Чи належить мені виплата компенсації при звільненні?

У рік звільнення зі служби в разі невикористання щорічної основної відпустки за той рік, в якому ви звільняєтесь, вам виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки.

На які виплати я маю право при демобілізації?

Вам повинна бути виплачена одноразова грошова допомога при звільненні з військової служби. Вона обчислюється із розрахунку 4% за кожний повний календарний місяць військової служби, але не менше ніж 25% від суми місячного грошового забезпечення без урахування винагород (також і за участь в АТО).

Мене звільнили з роботи, коли проходив військову службу. Як мені діяти?

За мобілізованим зберігається місце роботи на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації з дня його призову. Якщо керівники підприємства в цей період звільняють громадянина, що призваний на військову службу за мобілізацією, з роботи, військовозобов’язаному рекомендується звернутися на підприємство із заявою про поновлення на посаді відповідно до статті 119 КЗпП, додавши документи, які підтверджують, що ви призвані до лав Збройних Сил України за мобілізацією.

У разі відмови необхідно звернутися до Державної інспекції з питань праці за місцем знаходження підприємства. Одночасно ви маєте право відстоювати свої права в судовому порядку або звернутись до органів прокуратури із відповідною заявою.

Які додаткові виплати передбачені військовослужбовцям, призваним по мобілізації на особливий період при укладанні ними контракту із Збройними Силами на проходження військової служби за контрактом?

З метою підвищення мотивації до вступу на військову службу за контрактом військовослужбовці з числа громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, при укладанні контракту отримують одноразову грошову допомогу:

Особи рядового складу – вісім мінімальних заробітних плат (9744 грн.)

Особи сержантського та старшинського складу – девять мінімальних заробітних плат (10962 грн.)

Особи офіцерського складу – десять мінімальних заробітних плат (12180 грн.)

Допомога військовослужбовцю виплачується після видання наказу відповідної посадової особи про прийняття військовослужбовця на військову службу за контрактом за місцем проходження ним служби за контрактом на підставі наказу командира військової частини про виплату такої допомоги.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ