Питання щодо перейменування вулиць (провулків) в Катеринопільському районі залишається відкритим

Катеринопільська районна державна адміністрація направила запит до Українського інституту національної пам’яті з переліком назв вулиць (провулків) в кожному населеному пункті району з проханням надати роз’яснення, які саме з них підпадають під дію цього Закону (він відповідно до законодавства України має право надавати роз’яснення щодо правильності виконання норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал - соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»).21 травня 2015 року набрав чинності Закон України «Про засудження комуністичного та націонал - соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Законом передбачено у шестимісячний строк (до 21 листопада) здійснити в установленому порядку:

- демонтаж пам'ятників, пам'ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, витих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов'язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов'язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті;

- перейменування районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів, а також інших географічних об'єктів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму;

- проведення громадських слухань та внесення на розгляд Верховної Ради України пропозицій щодо перейменування населених пунктів, районів та областей, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Катеринопільська районна державна адміністрація направила запит до Українського інституту національної пам’яті з переліком назв вулиць (провулків) в кожному населеному пункті району з проханням надати роз’яснення, які саме з них підпадають під дію цього Закону (він відповідно до законодавства України має право надавати роз’яснення щодо правильності виконання норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал - соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»).

Український інститут національної пам’яті на адресу райдержадміністрації направив вичерпний перелік назв вулиць (провулків), які в обов’язковому порядку підлягають перейменуванню. Наприклад, у смт Катеринопіль обов’язково мають перейменовуватися вулиці:

  1. Будьоний Семен Михайлович (1882-1973) – особа, яка причетна до здійснення радянської влади в Україні (учасник збройної інтервенції в Україні 1917-1921 рр.), Маршал Рядянського Союзу, Член ЦК КПРС в 1939-1952 рр., член ВЦВК і ЦВК СРСР, член ЦК КПРС в 1939-1952 рр., член ВЦВК і ЦВК СРСР.
  2. Ворошилов Климент Єфремович (1881-1969) - особа, яка причетна до встановлення радянської влади в України, радянський військовий та політичний діяч, Маршал Рядянського Союзу, у 1925-1940 рр. нарком з військових і морських справ і нарком оборони СРСР, у 1953-1960 рр. номінальний очільник Радянської держави (Голова Президії верховної Ради СРСР).
  3. Жовтнева (Октябрьская) – назва пов´язана з Жовтневим переворотом (25 жовтня) 1917 р.
  4. Кіров (псевдонім, справжнє прізвище Костріков) Сергій Миронович (1886-1934) - особа, яка причетна до встановлення радянської влади та діяльності комуністичної партії. Перший секретар Ленінградського міського комітету ВКП(б) і член Політбюро ЦК ВКП(б).
  5. Колгоспна - назва пов’язана із діяльністю комуністичної партії та організацією голодомору 1932-1933 рр. в Україні.
  6. Комсомольська – назва пов’язана із діяльністю комуністичної партії(від рос. Скорочення «Коммунистический союз молодежи»).
  7. Ленін (псевдонім, справжнє Ульянов) Володимир Ілліч (1870-1924) – особа, яка причетна до здійснення Жовтневого перевороту 1917р., діяльності комуністичної партії та радянських органів влади (Голова Ради Народних Комісарів СРСР).
  8. Петровський Григорій Іванович (1878-1958) - особа, яка причетна до здійснення Жовтневого перевороту 1917 р., діяльності комуністичної партії та радянських органів влади, організація голодомору 1932-1933 рр. В Україні (нарком внутрішніх справ РРФСР, організатор ВНК (ВЧК), Голова Ради Народних Комісарів УРСР, у 1922 р. підписав від УСРР Договір про утворення СРСР, Голова президії Всеукраїнського центрального виконавчого комітету у 1922-1938рр. ).
  9. Радянська - назва пов’язана зі встановленням радянської влади.
  10. Чапаєв Василь Іванович (1887-1919) - особа, яка причетна до встановлення радянської влади (командир 25-ї стрілецької дивізій РСЧА, що брала участь в утвердженні радянської влади).
  11. Щорс Микола Олександрович (1895-1919) - особа, яка причетна до встановлення радянської влади в України та переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст.

Крім того, у населених пунктах району обов’язковому перейменуванні підлягають такі вулиці (провулки): Будьонного, Ворошилова, Гайдара, Дзержинського, Корчагіна, Жовтнева (Октябрьская), Калініна, Кірова, Колгоспна, Косіора, Комінтерну, Комсомольська, Котовського, Юрія Коцюбинського, Леніна, Пархоменка, Піонерська, Постишева, Пролетарська, Радянська, Свердлова, Чапаєва, Червоноармійська (Красноармейская), Фрунзе, Щорса. Долю назви інших вулиць (провулків) Український інститут національної пам´яті пропонує вирішити у ході громадських обговорень. Яку назву давати перейменованим вулицям, вирішувати Вам самим – населенню відповідної громади - це дозволено нормами українського законодавства та світовою практикою. Громада може присвятити свою вулицю або провулок нашим дійсним героям, відважним воїнам, які у даний час відстоюють суверенність та незалежність України у зоні АТО. Імена людей, які причетні до масових злочинів - мають зникнути з мапи нашої країни!

Перейменування вулиць повинно бути завершено через 6 місяців після набрання чинності закону, тобто до 21 листопада 2015 року, тому потрібно як найшвидше організувати роботу щодо перейменування вулиць (провулків), провести громадські слухання у сільських та селищних громадах та за їх результатами прийняти відповідні рішення сесій селищних, сільських рад, керуючись науковими обґрунтуваннями та архівними даними і дати вулицям нове життя.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ