Інна Романенко: «Аби утримувати будинки в належному стані, мешканцям варто об’єднуватись в ОСББ і починати самостійно господарювати»

Черкасці, як і всі жителі України, нині вперше опинились перед важливим вибором  –  у найближчі пів року визначитись з управителем своїх багатоповерхівок. Адже з 1 липня 2016 року у Черкасах «Служби утримання будинків» вже не матимуть одноосібного права опікуватись міським житловим фондом.

Відповідні повноваження тепер перекладаються вже на самих мешканців, які на загальних зборах найближчим часом  мають визначити: створити ОСББ і самостійно утримувати будинок чи обрати для цього керуючу компанію.

Як розповіла начальник відділу сприяння ОСББ департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради Інна Романенко, такі кардинальні зміни у системі управління житловими будинками передбачені  новим Законом України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках», який з 1 липня цього року набув чинності.

– Цей закон абсолютно руйнує монополію міських комунальних підприємств «Служба утримання будинків», які традиційно з року в рік опікувались черкаськими багатоповерхівками. Водночас – стимулює у мешканців відповідальність за власне житло, яке не закінчується лише порогом їх квартири, а й поширюється  на сходові клітини, ліфти, дахи і прибудинкову територію, – наголошує Інна Станіславівна.

А також додає, що, згідно з цим Законом, до 1 липня 2016 року усі черкаські багатоповерхівки, якими донині займались Служби утримання будинків та інші структури, мають визначитись, як вони надалі будуть господарювати.

За словами Інни Романенко, серед можливих варіантів: створити  об’єднання багатоквартирних будинків (як це вже зробили 153 черкаських багатоповерхівки) чи найняти управителя, який, аналогічно діяльності СУБів, вирішуватиме усі комунальні питання будинку. Звісно, за гроші, які сплачуватимуть у вигляді квартплати мешканці.

Відзначимо, що яким з цих шляхів іти – обирають лише мешканці будинку на загальних зборах.

Якщо ж до 1 липня 2016 року у  багатоквартирному будинку співвласники не організують ОСББ, або самостійно не визначать управителя для свого будинку, то з вказаної дати для такого будинку вже  міська влада призначить управителя через конкурс. 

У цьому випадку уповноважена міською владою особа підпише з управителем річний контракт щодо управління будинком, який самостійно сформує розмір квартплати для мешканців.

– Така байдужість черкасців може дуже боляче вдарити по їхніх кишенях. Оскільки у такому разі сфера впливу мешканців на визначення тарифу обмежується, – застерігає Інна Станіславівна.

Водночас додає, що мешканці будинків, де створені ОСББ, можуть не лише визначати вартість розміру квартплати, але й  безпосередньо контролювати, на що витрачаються їхні кошти. Адже голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (які теж спільним голосуванням мешканців  обираються на загальних зборах) регулярно звітують про зроблені роботи в їх ОСББ і  використані на це кошти.

До речі, на відміну від СУБів, ОСББ не сплачують державі 20 відсотків податку на додану вартість. Об’єднання не витрачає коштів на утримання виробничих та адміністративних приміщень, персоналу, транспорту, оргтехніки. Тому у тариф можна закладати менші складові витрат.

- Також суттєвою перевагою ОСББ є співфінансування капітальних робіт з боку міської влади. Приміром, новоствореним ОСББ на їх перший капітальний ремонт у будинку міська влада профінансує 70 відсотків від загального обсягу робіт. І лише 30 відсотків платитимуть мешканці. Це  передбачено у рамках міської  Програми підтримки ОСББ, яка діє в Черкасах з 2008 року. Загалом за ці роки з бюджету міста на капітальні роботи в ОСББ було спрямовано понад восьми мільйонів гривень, – розповіла Інна Станіславівна.

За її словами, це робиться для того, аби стимулювали черкасців брати відповідальність за свої будинки. Адже сьогодні близько 97 відсотків житла у Черкасах приватизовано. До того ж більшість квартир люди отримали від держави безкоштовно. Аби утримувати будинки в належному стані, мешканцям варто об’єднуватись в ОСББ, і починати самостійно господарювати у своїх багатоповерхівках, як це вже зробили більше півтори сотні черкаських  будинків.

Інна Романенко акцентує, що зі свого боку міська влада активно підтримує прагнення мешканців до об’єднання, інформуючи щодо перспектив створення ОСББ і допомагаючи у розв’язанні поточних проблем.

Детальнішу інформацію щодо створення ОСББ можна отримати за телефоном відділу сприяння ОСББ Черкаської міської ради:  32 00 78.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ