Колекції музею вже тісно в Шампанії

хутор Шампанія (Шампань)

Історико-патріотичний музей, що його брати Бойки відкрили на мальовничому хуторі Шампанії, котрий розкинувся між Шевченковою Керелівкою і Моринцями, знають далеко за межами Звенигородщини.

Про це із посиланням на Альтернативу повідомляють Новини Черкас.

Про нього старший з братів – колишній воїн-афганець Олег мріяв вже давно. А побувавши в Білорусі і побачивши, з якою увагою ставляться там до військово-патріотичного виховання, взявся за цю справу. Спочатку з’явився у дворі автобус повоєнного випуску й такий же мотоцикл, який, після відповідного камуфляжу та «переозброєння» став «німецьким». Доп’яли хлопці і бувалого в бувальцях ЗІСа – після оснащення його гвардійськими мінометами, мали продемонструвати майбутнім відвідувачам, які-то вони – легендарні «Катюші». А потому пішло-поїхало…

Не жаліючи ні часу, ні грошей, взялися за пошуки військової техніки по всій Україні. Так натрапили на дві легкоброньовані розвідувально-диверсійні машини БРДМ-2, які свого часу пройшли вогненними дорогами Афганістану. Реставрували їх, аби відвідувачі, котрі бувають тут, могли промчатися ними відповідно розробленим сімейною радою маршрутом. А слідом за цією технікою з’являлася інша.

Історико-патріотичний музей, що його брати Бойки відкрили на мальовничому хуторі Шампанії, котрий розкинувся між Шевченковою Керелівкою і Моринцями, знають далеко за межами Звенигородщини.

Взагалі ж, втілюючи в життя свою задумку, Олег Бойко хотів, аби ті, хто завітає сюди, не тільки мали змогу побачити бойову техніку й покататися на ній, а й самі поринули до певної міри у вир минулих воєн. Це мав бути музей під відкритим небом, який займе чималу площу.

Характерно, що тут не тільки можна взяти до рук гвинтівку, карабін, автомат, пістолет чи наган, а й постріляти з них. Звичайно, холостими патронами. Після легендарного «Максима», експозиція поповнилася ще й ручними кулеметами. З них теж можна «різонути» по уявному ворогу. Правда, здебільшого надто короткою чергою – хай і холості патрони, проте коштують дорого.

Тож не дивно, що з часом все більше людей можна було побачити в Шампанії біля оселі Бойків. І не тільки бажаючих «повоювати» – у одній з найбільших зал музею брати взялися відтворити історію військової справи від давніх часів до сучасності. І чільне місце відвели тут … Тарасові Шевченку.

– Ще з початку заснування музею мене не полишала думка про створення експозиції, яка відображала б одну зі сторінок життя нашого великого земляка, – розповідає Олег Леонідович. – Йдеться про його каторжну військову службу у далекому Казахстані. Ми знаємо, що, відбуваючи солдатчину, Шевченко марив і снив Україною. Попри заборону писати й малювати, він уже в перші місяці перебування в Орській фортеці намалював автопортрет та написав ряд поетичних творів для захалявних книжечок. Саме таким, заглибленим в улюблену справу, і вирішили ми показати його відвідувачам музею.

І треба відразу ж сказати, що задум цей вдався. В центрі діорами «Тарас Шевченко – солдат», яка займає понад 18 квадратних метрів – постать содата-невільника, який, на фоні казахського степу, присівши на кам’яний валун, з захалявною книжечкою і олівцем в руках, застиг у задумі. Цілком реалістично виглядає манекен, виготовлений з селікону. Обриси обличчя Шевченка виконані з максимальною точністю. Їх, як розповідає Олег Бойко, відтворено за автопортретами і шістдесятьма картинами. Потому до роботи взявся художники -декоратори , які й виготовили «справжнього» Тараса. Ретельно відтворено і тогочасний його одяг, починаючи з ґудзиків і нашивок.

Реалістичну картину доповнює мушкет зразка 1834 року, що лежить неподалік Шевченка-солдата. Цей мушкет, що був тоді на озброєнні російської армії, відшукали в Криму і, відреставрувавши, використали в композиції. «Справжнім» є і виготовлений на замовлення, олов’яний олівець в руці Шевченка. А тло діорами виготовлене на основі численних світлин з краєвидами Мангишлаку, котрі надіслали Бойку його побратими-афганці.

Ось так все розширювався музей, збагачуючись при цьому все новими експонатами. Нині ж Бойки мають понад 27 тисяч експонатів з усіх епох – від Трипільської культури до наших днів. Колекція давно вже не вміщується в порівняно невеличкому приміщенні. Тож, йдучи назустріч побажанням братів, їм виділили землю під спорудження нового музею.

Ось так все розширювався музей, збагачуючись при цьому все новими експонатами. Нині ж Бойки мають понад 27 тисяч експонатів з усіх епох – від Трипільської культури до наших днів. Колекція давно вже не вміщується в порівняно невеличкому приміщенні. Тож, йдучи назустріч побажанням братів, їм виділили землю під спорудження нового музею.

– Я хочу відтворити тут, на дванадцяти гектарах, всі історичні віхи України, – розповідає Олег Бойко. – Це, зокрема, фрагменти життя Київської Русі, Запорозької Січі. Має бути тут і «свій» куточок ГУЛАГу. А ще – віддати належне подіям Другої світової війни: ось тут мають бути окопи, бліндажі, бойові машини тих часів, зброя.

Щодо зброї, то її чимало і в кімнатах музею. Як періоду Другої світової війни, так і зброї сучасної. Експонується й різного роду обмундирування. І радянське, і вороже – зі свастиками та хижими орлами, документи тих часів, плакати, листівки.

І це – далеко не все.

– Далі відвідувачі мають побачити напівзгорілий афганський кишлак, – ділиться своїми планами Бойко. – Потому – місце дислокації радянського військового підрозділу: медсанбат, похідну кухню, бойову техніку. Все це буде справжнє…

Буде… Але коли? Реалізувати такий грандіозний задум аж надто важко: на це потрібно понад 2 мільйони гривень. В братів таких коштів, зрозуміло, немає. Єдина надія – на благодійників. До речі, минулого року на Звенигородщині було 6 мільйонерів. То може скинулися б, панове?

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ