Золотоноша починалася з глинища

У документах Золотоноша уперше згадується близько 1570 року. І то назва спочатку була Глинища. Потім почали писати Золотонна. І лише згодом назва красиво відшліфувалася на Золотоношу. Із 1616 року вважалася містечком. За польських князів Вишневецьких на острові був побудований укріплений замок, куди надходили податки з їхніх великих маєтностей. Під час гетьманщини Золотоноша стала сотенним містечком Переяславського полку. У 1781 році визначена повітовим містом Київського намісництва, з якого перейшла у Полтавську губернію.

У документах Золотоноша уперше згадується близько 1570 року

Кількість жителів постійно збільшувалася. Якщо у 1862 році було 5100 громадян (2585 чоловіків і 2425 жінок), то у 1891 році нараховувалося вже 7548 осіб (3720 чоловіків і 3828 жінок).

У давні часи процвітало чумацтво. Валки возів, запряжених волами або кіньми, везли в далекі краї місцеву продукції, привозили здалеку дефіцитні товари. Цей промисел занепав, коли з’явилася залізниця – обіг вантажів став набагато швидшим.

До 1817 року у Золотоноші був монастир з училищем, де свого часу навчалися грамоті такі відомі українські діячі, як Михайло Максимович та п’ятеро братів Тимковських. Діяла також жіноча гімназія.

Як свідчить знаменита енциклопедія Брокгауза і Ефрона, на кінець ХІХ ст у Золотоноші діяли 5 православних церков, одна єврейська синагога і 2 молитовних будинка. Помешкання місцевих жителів були різноманітні – 914 хат-мазанок, 354 дерев’яних будинки і 8 кам’яних. Нежитлових приміщень було 202, торгівельних – 28, складів, комор і тому подібних – 21. У 1891 році діяли 6 винокурень, один пивзавод і два пиво-медоварних, З цегельних заводи, льонотріпальня, 123 сукновальні, 27 вітряків. 75 водяних млинів, 127 кузень. Також діяли 13 топчаків. Зараз мало кому відоме значення цього слова, а колись так називали неабияке досягнення техніки. Топчак – це ходове колесо з внутрішніми сходами, що розташовані на дерев'яному валу. Застосовувалося, зокрема, у водовідливних машинах. Людина своїми кроками приводила в рух колесо, що задіювало весь механізм. Нараховувалося 30 дрібних промислових та ремісничих закладів. Упродовж року відбувалося 5 ярмарків, що дуже мало. Тому поважний довідник зазначає, що «торгівля мізерна». Головним заняттям сільських жителів традиційно було хліборобство. У 1887 році при повітовій земській управі був відкритий склад сільськогосподарських машин і знарядь, для продажу селянам за готівку та у кредит.

Золотоноша, старе фото

Бідніші жителі вирушали на заробітки. Наймалися на цукрові заводи в сусідні повіти, шукали роботу на півдні та в Криму. Відхід на роботи в далекі краї тоді називали «відхожим промислом». Тільки не треба думати, що у ті часи хто куди хотів, той туди і міг вільно йти. У 1886 році у Золотоноші було видано 883 річних письмових дозволів, щоб залишити повіт, 2091 шестимісячних і 9151 короткотермінових. Хто приходив без такого документу – вважався нелегалом, підозрілим суб’єктом.

Традиційним заняттям золотонісців було рибальство. Вони здавна гуртувалися у так звані «тахви» – рибальські артілі. Ловили рибу на дніпрових і дністрових лиманах та узбережжі Чорного моря. На Дніпрі були пристані для пароплавів – у Прохорівці, Богунові і Наліснях.

На кошти повітового земства виконувалися різноманітні соціальні заходи. Так 36 відсотків повітового бюджету йшли на медицину. За ці гроші утримувалися 6 лікарів, 20 фельдшерів, 6 провізорів, одна лікарня і 6 приймальних покоїв. При лікарні була облаштована лабораторія для виготовлення складних ліків.

Володимир Чос

Газет «Нова Доба»

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

На викладеній Вами світлині зображено Красногірський монастир, що знаходиться в с.Бакаївка недалеко від Золотоноші. Там було училище. А Михайло Олександрович Максимович та його дядьки Тимківські навчались у Благовіщенському монастирі, який знаходився у місті поблизу нинішньої шостої школи, яка свою історію веде саме від шкілки при цьому Благовіщенському монастирі. За оригінальною фотографією 1907 року, де зображено хор Благовіщенської церкви та за описами монастиря, залишеними нам самим Михайлом Максимовичем, Золотоніським художником А.П.Будановим створена картина-реконструкція Благовіщенського монастиря.
14 января 2018 21:19
Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ