Черкаська газета – у топ-10 найбільш гендерночутливих в Україні: результати червневого моніторингу

Черкаська газета – у топ-10 найбільш гендерночутливих в Україні: результати червневого моніторингуПротягом тижня, 7-13червня 2021 року, було проаналізовано 631 публікацію 7 електронних та 3 друкованих обласних ЗМІ Черкащини. А саме –524 публікації у електронних ЗМІ («Кропива», «Новини Черкас», «Про Все», «Провінція», «Прочерк», «Рідна Черкащина» та «ЧеСНо») – і 107 публікацій у газетах «Вечірні Черкаси», «7 днів Черкаси» та «Черкаський край».
Метою моніторингу було визначення рівня гендерної чутливості черкаських медіа. Зокрема - співвідношення експерток/експертів (яких цитують з їх оцінками чи коментарями), героїв/героїнь (про якихрозповідають у публікаціях), кількість фемінітивів у текстах. Також, проводився моніторинг стереотипного та сексистського контенту у журналістських матеріалах, та публікацій на гендерну тематику.
Чи змінилася ситуація з гендерною чутливістю черкаських медіа у червні порівняно з попередніми хвилями моніторингу (лютий і квітень), і чи відрізняються цьогорічні показники з даними 2019 року?
У червні ЗМІ Черкащини значно більше цікавилися точкою зору жінок та частіше згадували їх у текстах.
Спільною тенденцією нинішнього моніторингу для всіх типів ЗМІ є превалювання експерток у сферах благодійності, медицини та криміналу (оскільки саме тут вони найчастіше є радницями або директорками).
У друкованих медіа у 36% жінки є експертками журналістських матеріалів і у 44% – героїнями. За даними останнього періоду моніторингу (квітень 2021 р.), жінки були експертками у 34% випадків і героїнями – у 32%. Тож гендерна чутливість черкаських ЗМІ помітно зростає.
За узагальненими результатами моніторингу усіх друкованих ЗМІ, у 100% експертки фігурують у тематиці благодійності та освіти (у цій тематиці також і 100% героїнь). Зовсім немає експерток у публікаціях на тему політики, економіки, спорту, екології, у публікаціях розділу «інше». Відсутні героїні у публікаціях на тему медицини, економіки, війни, соцполітики, екології та криміналу.
Найбільш гендернозбалансованими (з порівняно однаковою кількістю жінок і чоловіків) були у червні публікації газети «7 днів Черкаси» (33% експерток / 67% експертів і 62% героїнь / 38% героїв). Водночас це видання на позначення посад, професій, діяльності жінок у 100% використовувало фемінітиви.
Значна кількість фемінітивів – і на сторінках інших двох газет, однак тут простежується певний дисбаланс на користь чоловіків. Щоправда у «Черкаського краю» він незначний, а от «Вечірнім Черкасам» варто звернути увагу на жінок у різних сферах і більше писати про їхню діяльність та надавати їм «голосу».
Публікацій, де вживалися б гендерні стереотипи, у друкованих ЗМІ за час моніторингу виявлено не було. Так само, не було і публікацій на гендерну тематику.
Найбільш гендерночутливим виданням Черкащини і топ-10 видань України із найвищим Індексом гендерної чутливості (співвідношення жінок і чоловіків та кількість фемінітивів) стала у червні газета «7 днів Черкаси». Вітаємо колег!
У черкаських інтернет-виданнях відсоток експерток традиційно нижчий – 30%, як і героїнь – 29%. За попередній період моніторингу – квітень 2021 року – цифри несуттєво різнилися: 32% експерток, 26%героїнь.
Найчастіше саме жінки коментували теми волонтерства та надзвичайних ситуацій. Як героїні – фігурували у публікаціях на тему соцполітики та волонтерства. Цілковито відсутні жінки як експертки у публікаціях на спортивну тематику, як героїні – у публікаціях про довкілля.
Порівну експерток і експертів – по 50% - у публікаціях інтернет-видання «Кропива». Найменше про жінок писали в новинах «Рідної Черкащини» (всього 10% експерток і 12% героїнь).
Для видань «Кропива», «Про Все», «ЧеСно» фемінітиви вже стають звичним явищем, а от у «Новинах Черкас» не зафіксовано жодного. У публікаціях «Рідної Черкащини» жіночий рід на означення посад і професій жінок використовували лише в 33% випадків (а якщо взяти до уваги, що в публікаціях фігурують переважно чоловіки, то жінки в цьому виданні майже невидимі.

Тематичних публікацій за період моніторингу у інтернет-ЗМІ виявлено не було, Видання «Чесно» підняло важливу тему – стереотипів, яз якими стикаються жінки при працевлаштуванні: «Стереотип, що жінка після декрету це – «особа» із застарілим досвідом, «проблеми з лікарняними», «відпрошування за сімейними обставинами», досить поширений у роботодавців. Переконалася сама на співбесідах, бо «обійшла» не одного працедавця». ("Чи важко знайти роботу в селі, розповіла безробітна з Тальнівщини",07.06.2021р.).
Найбільш гендерночутливим інтернет-виданням червня став сайт «Кропива» (52%), на другій позиції – «Про Все» і «ЧеСно» (по 48%).
Якщо порівнювати результати цьогорічного моніторингу із даними 2019 року, то можна відзначити зростання гендерної чутливості черкаських ЗМІ. Зокрема, у 2019 році рівень найбільш гендерно чутливого друкованого видання склав 35%. Нині це 40%. Такий відсоток набрали «Вечірні Черкаси» (за минулий період моніторингу це було 32%). Щодо електронних ЗМІ, то за минулий період моніторингу найвищий відсоток гендерної чутливості складав 44%, нині він – 46%. Всі видання, які повторюються у обох моніторингах (2019 та 2021рр.), крім «Провінції», у динаміці наростили індекс гендерної чутливості.
Загальний Індекс гендерної чутливості черкаських регіональних медіа у червні 2021 року – 49%. Це - один із найвищих показників по Україні. Ознайомитися із результатами моніторингу регіональний видань 24 областей України (інфографіка) можна на сайті Волинського прес-клубу, а також на сторінці у Facebook.
Для довідки:
Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних медіа України відбувається в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ