Які бувають рівні англійської мови та як визначити власний ступінь володіння

Перш ніж зайнятися новою справою, треба підготуватися до цього. Так, наприклад, якщо мова йде про вивчення англійської, треба перш за все визначити свій поточний рівень знань. Особливо це буде корисно тим людям, які все вчили англійську раніше - в школі або інституті, а тепер бажають відновити знання та продовжити навчання. Тож, для визначення рівня англійської рекомендується орієнтуватись на CEFR - це загальноєвропейська система, яка допомагає конкретизує категорії володіння іноземною. Цей матеріал допоможе розібратись які бувають рівні англійської мови, та як визначитись зі своїм.

рівні англійської мови / ступінь володіння

Що таке шкала CEFR?

CEFR - це система для оцінки знання будь-якої іноземної (в цьому випадку англійської) мови, розроблена європейськими спеціалістами. Загалом шкала поділяється на 3 категорії:

  1. Базовий рівень (А). Студент тільки-но береться за вивчення азів мови. При цьому може знати окремі слова або вирази, але йому ще дуже складно підтримувати спонтанні розмови з іноземцями, читати або писати щось довше за короткі записки або помітки.
  2. Середній (В). Цього рівня має бути достатньо для того, щоб більш-менш вільно спілкуватись з носіями англійської мови на загальні теми, дивитись фільми та читати книжки. Але загалом студент вже має розуміти більш ніж половину слів та фраз, остаточне розуміння виходить з контексту.
  3. Просунутий (С). Студент розуміє майже всі або навіть всі специфічні слова та фрази. Може спілкуватись наближено до рівня носія на нестандартні теми, відповідати навіть не задумуючись, щоб згадати те чи інше слово, а також навіть автоматично мислити на англійській.

Докладніше про шкалу

Кожна з цих категорій має два ступені, що загалом утворюють класичні 6 рівнів володіння англійською мовою за CEFR, про які далі.

Elementary (A1)

Це початковий ступінь, який дехто також називає «ступнем виживання». Тобто, на цьому рівні людина вже може розповісти хоча б мінімальну інформацію про себе та відповідати на прості питання. Що дозволить «вижити» в англомовній країні, навіть при умові відсутності достатньо хороших розмовних навичок та небагатого лексичного запасу. На початковому рівні людина може сприймати розмову англійську на слух, якщо співрозмовник говорить повільно. Може прочитати нескладні тексти та діяти в стандартних ситуаціях. Наприклад, замовити їжу в кафе.

Pre-Intermediate (A2)

Цей ступінь близький до середнього. Розмовні навички кращі, тож мова про виживання вже майже не йдеться. Людина може підтримати розмови на прості теми, може писати особисті або ділові листи.

Intermediate (B1)

Це середній етап знання англійської мови. Тому, хто ще тільки починає навчатися, може здатися, що людина с рівнем В1 може вільно спілкуватись з іноземцями. На цьому ступені можна вільно слухати пісні, або дивитись фільми без субтитрів (чи майже без них). Можна читати адаптовану літературу або нескладні тексти. При цьому не потрібно вдавати, що все зрозуміло, адже в більшості випадків все й так зрозуміло.

Upper-Intermediate (B2)

Лексики на цьому ступені цілком достатньо для майже вільного спілкування з носіями англійської на більшість тем, та для того, щоб взяти до рук неадаптовані англійські книжки.

Advanced (C1)

Це дуже високий ступінь володіння іноземною мовою. Так звана «вища ліга». Наприклад, людина має змогу описати одну й ту ж ситуацію декількома різними фразами, висловлюватись з прихованим змістом, та загалом навіть не замислюватись про те, що та як сказати. Розмовляти та навіть думати англійською стає так само просто, як і рідною мовою.

Proficiency (C2)

Цей рівень знань англійської мови дорівнюється до носія. Для усного або письмового висловлювання доступні всі відтинки значень слів та фраз.

Ні для кого не секрет, що вивчати іноземну мову можна протягом всього життя. Але не тому, що людина може кидати навчання, а через деякий час знов до нього повертатися. Причина в тому, що немає такого рівня, на якому можна досягти досконалості.

Як визначається рівень володіння англійською мовою?

Деякі вважають, що знають англійську в рази краще, ніж насправді. Тому найліпший спосіб дізнатись так воно чи ні - визначення свого рівня англійської за допомогою спеціального тесту. Це буде скоріше та дешевше, ніж складати міжнародний іспит.

Загалом оцінюються чотири параметри - це граматика, читання, писання та сприйняття на слух. Таким чином можна визначити сильні та слабкі сторони - які навички добре розвинуті, а яким треба приділити більше уваги.

Безплатно тести на знання англійської мови можна пройти на таких сайтах:

  1. British Council.
  2. Duolingo.
  3. EnglishDom.
  4. Exam English.

Хоча всі тести зроблені якісно, не треба довіряти лише одному результату. Тож рекомендується пройти декілька, для того, щоб отримати більш об’єктивну оцінку знань. Також треба бути готовим до того, що якісь навички розвинені краще за інші. Це цілком нормально, і лише демонструє на яких моментах треба взяти акцент при навчанні.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ