Червона Слобода «повстала» проти «казначейських кайданів»

Червонослобідська сільська рада (Черкаський район Черкаської області) звернулась до Президента, Прем’єр-Міністра, голови Верховної Ради та народних депутатів із вимогою «зняти кайдани казначейські з місцевого самоврядування, адже з кайданами нас не пустять в Європу». Текст звернення було одноголосно прийнято на сесії 27 січня.

Приводом до різкого і емоційного виступу народних обранців стали зміни у бюджетному і податковому законодавстві, у наслідок яких більша частина податків територіальної одиниці спрямовується в районний та інші бюджети, пише Дзвін.

«На фінансування закладів освіти та культури надаються субвенції, недостатні, щоб у повному обсязі забезпечити ці заклади, а саме видатки на заробітну плату, харчування дітей, придбання миючих засобів, закупівлю необхідних товарів та послуг, не говорячи про ремонт, який здійснюється за рахунок коштів батьків. Сільська рада змушена вишуковувати кошти на ті статті витрат, на які недостатньо виділеної, районним бюджетом, субвенції. В той час, коли у сільської ради на залишку на рахунках є чимала сума коштів, але вона не може їх використати. Всі доходи сільської ради акумулюються на рахунках Казначейства. Чому сільська рада не може спрямувати ці кошти на розвиток села або розмістити ці кошти в іншому банку на депозитному рахунку, а тоді використовувати за потребою на благоустрій чи втілення енергозберігаючих технологій? На нашу думку, це обмеження прав нашої громади», – йдеться у зверненні.

При цьому депутати зазначають, що Червонослобідська сільська рада – одна із “багатих”. Залишок Червонослобідської сільської ради станом на 01.01.2014 р.в ГУДКСУ Черкаській області становив 5 млн. 208 тис.366 гривень, в тому числі по загальному фонду – 1 млн. 051 тис. 591 гривень та спеціальному фонду – 4 млн.156 тис. 775 гривень. Залишок станом на 01.01.2015 року – 7 млн. 682 тис. 290 гривень, в тому числі по загальному фонду – 1 млн.687 тис. 100 гривень та спеціальному фонду – 5 млн.995 тис. 190 гривень.

Наше село, з населенням 10089 осіб, де розташовано 155 підприємств, організацій та установ, зареєстровано 446 фізичних осіб-підприємців, не може бути позбавлене права розпоряджатись власними коштами. Практика свідчить про неефективність діючої системи. Щорічно сільський бюджет має сотні тисяч гривень кредиторської заборгованості, що не дає можливості розрахуватись за виконані роботи по ремонту доріг, дитячих садків, будинку культури, товари та послуги та спланувати ефективний бюджет на наступний рік. Існування єдиного казначейського рахунку протирічить ідеї фінансової децентралізації влади, породжує неефективне використання бюджету. Існуюча система обслуговування місцевих бюджетів призводить до зростання соціальної напруги та загрожує через корупцію територіальній цілісності країни, – наголошує депкорпус Червоної Слободи.

Депутати пропонують на центральному рівні негайно взятися до «вироблення дієвого механізму, який би визначав нові принципи формування бюджетів територіальних громад, і забезпечив би їхню фінансову незалежність».

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ