Черкаси входять до трійки найпрогресивніших міст України, – Зоріна Корач

Черкаси стали одним із трьох міст України, яке Регіональний Екологічний Центр для Центральної та Східної Європи запросив до плідної співпраці. Його фахівці допомагають місту з написанням місцевого плану дій в галузі довкілля та енергетики. Із цією метою 18 травня відбувся робочий тренінг для оцінки та виявлення наявних проблем у цих сферах.

Провела навчальну зустріч експерт, залучена Державним Департаментом Сполучених Штатів Америки та Міністерством інфраструктури та навколишнього середовища Нідерландів, Зоріна Корач. На тренінг запросили представників черкаської влади, бізнесу, науковців та громадськості, аби визначити місцеві пріоритети в екології та енергетиці.

Як наголосила Зоріна Корач, майбутній документ відображатиме екологічні та енергоощадні пріоритети й передбачає покроковий опис того, як їх реалізуватимуть.

– Документ не перелічуватиме всі ваші проблеми. Зараз ми маємо обрати три або чотири пріоритети, на яких слід зосередитися. Один із них обов’язково має стосуватися енергоефективності, оскільки нині цей напрям перебуває в центрі уваги, – розповіла експерт з місцевого самоврядування, представниця Регіонального Екологічного Центру Зоріна Корач.

До формування таких пріоритетів у Черкасах долучився і міський голова Сергій Одарич. Він наголосив, що енергоощадність для нашої країни є одним із викликів сучасності. В обласному центрі курс на цей напрямок взяли шість років тому.

– Достатньо часто на енергоефективність ми дивимося з точки зору лише однієї грані, але ж це багатогранна задача, яка має чимало різних позитивних наслідків. Передовсім, – це економічна й політична незалежність нашої країни, – наголосив мер. – Чим менше ми залежимо від зовнішніх ринків (незалежно від того чи російського, чи польські, словенські, норвезькі тощо), купуємо там енергоносіїв, тим більше ми себе економічно незалежними почуваємо.

Разом із тим, від кількості споживання енергії залежить конкурентоздатність вітчизняної економіки. Наразі ж, каже він, українська промисловість найбільш енергозатрат на в Європі.

– На одиницю продукції в Україні ми витрачаємо в рази більше енергії, аніж, приміром, італійці, німці, поляки… Тож коли ми виходимо з цим продуктом на ринок, за своєю вартістю він не може конкурувати з аналогом інших виробників, – підкреслив Сергій Одарич.

Ще один аспект, який має спонукати до впровадження енергоефективних проектів, – добробут та заможність українських родин. Тут міський голова навів приклад одного з черкаських проектів зі встановлення індивідуальних теплових пунктів у 103 будинках Черкас. Близько 10 тисяч родин змогли заощадити шість млн. грн. на оплаті за тепло.

– Це означає, що ця сума лишилась в бюджетах родин і в економіці міста. Бо люди ці шість мільйонів витратили, але не на оплату газу чи Південно-Африканського вугілля, яке використовувала Черкаська ТЕЦ, а на якісь додаткові продукти харчування, купили книги або заплатили за навчання дитини, – зауважив Сергій Олегович. – Це ті кошти, які працюють на економіку міста. Коли ми платимо за енергоносії, ми так би мовити "вимиваємо" кошти з міста.

У результаті майже восьмигодинного тренінгу його учасники сконцентрувалися на трьох проблемах, для яких готуватимуть покроковий опис вирішення. Це – необхідність сміттєпереробки, водоочистки та напрям енергоефективності. До жовтня над ними працюватиме три робочі групи. Вони створять покроковий детальний план із чітким описом самої проблеми, шляхів її вирішення, кінцевого результату та необхідних фінансових ресурсів.

Потому відбудеться масштабна конференція, на яку буде запрошено понад 50 мерів із різних міст України та потенційні донори для фінансування проектів. Тоді ж відбудеться й презентація місцевих планів дій, аби зацікавити спонсорів. Фінансування цих проектів, обіцяють фахівці Регіонального Екологічного Центру, здійснюватиметься через черкаські спеціалізовані компанії.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ