«Корупційними у нас є навіть адвокатура, медицина та… органи опіки», – Наталія Вернидуб

Ось вже рік як на Черкащині працює громадська Антикорупційна телефонна лінія. За цей час на «гарячі» телефони надійшли десятки звернень з усієї області.

– Телефонну лінію відкрили у період парламентської виборчої кампанії аби фіксувати факти підкупу виборців, застосування адмінресурсу. Дзвінків, звісно, надходило багато. Люди телефонували на вихідних і навіть серед ночі. Як результат, ми назбирали вдосталь фактів, мали свідків підкупу. Щоправда, більшість наших заяв до міліції не мали ефекту – на них отримували на диво одностайні відписки на кшталт: «факти не підтвердились», «порушення не встановлено», – розповідає секретар Антикорупційного комітету Громадянського руху «За процвітання Черкащини», член Координаційної ради сил Майдану Черкащини Наталія Вернидуб, пише ГромЧе.

Сьогодні на «антикорупційні телефони» черкащани звертаються здебільшого за юридичною консультацією.

– На жаль, юридична грамотність нашого суспільства на досить низькому рівні. Чимало випадків, коли люди підписують сумнівні угоди, навіть не читаючи. Коли ж потім мають справу із неочікуваними штрафними санкціями чи кредитними зобов’язаннями, то їх таки доводиться виконувати як того вимагає закон. І тут нічого не вдіяти, – відзначає Наталія Вернидуб.

Поруч з цим вистачає випадків, коли консультацією юриста не обійтись і активістам доводиться практично вести справи.

– Від початку я, звісно, розуміла, що у нашій країні тотальна корупція. Однак навіть не уявляла, що вона практично скрізь! Йдеться не лише про те, як зрослися у цій системі міліція, суди та прокуратура. Виявляється, навіть адвокати, які мали б захищати своїх підзахисних, можуть іти на домовленість з прокурорами. Один із прикладів – справа чоловіка, захищати якого відмовилися всі до одного районні адвокати! Та головне, що він вже 10 місяців перебуває у СІЗО, а слідство не просувається!  Ми не беремося стверджувати винний він чи ні. Однак тут явно йдеться про порушення всіх термінів та процедур. Тож разом із представником уповноваженого з прав людини в області будемо піднімати це питання, – пояснює активістка.

Не менш корумпованою виявилася і черкаська медицина. Як приклад Наталія Вернидуб наводить справу, коли лікар відмовив людині навіть у тому щоб виписати правдиву довідку, побоюючись проблем із впливовими людьми.

– Подібну ситуацію довелося спостерігати навіть в органах опіки! На антикорупційну лінію звернувся чоловік, у якого колишня дружина фактично відібрала дітей і не дозволяла бачитись навіть попри рішення суду. Органи опіки у цій ситуації лишалися бездіяльними, оскільки родичі жінки працювали у прокуратурі, – констатує Наталія Вернидуб.

Найбільш голосною справою за рік роботи лінії активістка називає справу школяра Ігоря Слабенка, що сколихнула всю область.

справа школяра Ігоря Слабенка сколихнула всю область

– Той факт, що справу спрямовано на перерозслідування – велика наша перемога. Знову ж таки, не беремося стверджувати хто правий а хто винний. Однак правосуддя має бути одним для всіх – і якщо має місце цілковите порушення прав людини, то громадськість не повинна мовчати, – переконана Наталія.  – Сьогодні підтримуємо контакти з активістами у більшості районів області. Нам фактично вдалося напрацювати нову систему взаємодії та підтримки. І це важливо, адже якщо роз’єднати нас, то і про боротьбу з корупцією нічого буде і говорити. Система, на жаль, єдина. І наскільки вдасться її зламати залежить від того, чи будемо єдині ми.

Звертатися на Антикорупційну лінію можна за телефонами (096)910-20-20, (093)910-20-20. У разі крайньої потреби дзвінки можливі у вихідні та позаробочий час.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ