Таємниці „Тетрагону“

автор та головний архітектор проекту Юрій КалашникТри десятиліття тому розпочалося спорудження велично-незвичної будівлі у середмісті Черкас, у яку через 10 років вселилися зовсім не ті чиновники, для яких її задумали. Йдеться про теперішню податкову адміністрацію: архітектурний об’єкт на межі двох епох, що з цієї причини став довгобудом.

Про його історію розповідає автор та головний архітектор проекту Юрій Калашник, пише Акцент.

— Юрію Івановичу, а коли, хто і з якої обумови замислив наш „пентагон“?

— Коли з геометричним підтекстом, тоді вже „тетрагон“: за кількістю однакових сторін будівлі. Якщо замкнути партійну ініціативу на одній особі, тоді — Іван Кіндратович Лутак. Рік, по пам’яті, 1978-й. Він повернувся в Черкаси з крісла другого секретаря ЦК компартії України на посаду першого секретаря обкому, пару літ займався чимось невідкладнішим, а потім замислив зібрати усіх партійців області й міста під одним дахом. Умовно кажучи, чотири площини — це обком та міськком партії, обком та міськком комсомолу.

— Чому саме Вам була довірена „найвища честь“ з відповідним тягарем відповідальності?

— Мав великий досвід подібного. Перевівся сюди з Донецька, залишивши там за плечима кіноконцертний комплекс, природоохоронний центр, філармонію, Будинок міністерства вугільної промисловості... Чимало усього, і більшість — співставне за масштабами. У Черкасах очолив філіал „Діпроцивільпромбуду“, зараз це „Черкасцивільпроект“. Гадаю, перш ніж довірити, мою профсправу добре вивчили. Та список списком, але за мною не перероблялося, і це теж знали. А чимало ж архітекторів „полетіло“ саме за те, що як слід не ув’язували між собою комунікації. Тобто так: архітектор — це концепція, бачення, ідея, образ — безперечно. Але окрім картинки, це ще й найрельніший контроль за оцією взаємоув’язкою розділів проекту: електрики, автоматики, кондиціонування, ліфтів, зв’язку, сантехніки. І тим, хто бачив себе лише „художником“ чи й був ним насправді, але самоусувався від „кишок“, таких об’єктів не давали. Або ще гірше — відсторонювали у процесі. Тоді вже якщо не професійний, то кар’єрний кінець.

— І якби не йшло до скону Союзу, після „тетрагону“ Вашій „ахітетектурно-партійній кар’єрі“ можна було б позаздрити.

— Якій? Я жодного дня не був членом КПРС. Одного разу мене вже мало не заштовхнули за ту лінію, але останньої миті викрутився. Ні, „інакомислячим“ я не був. Просто взагалі не мислив в тому напрямку. Таке членство в моєму випадку було б абсолютно непродуктивною витратою часу.

— Повернімося до „тетрагону“. Ось зауважив, що між 1978 та 1985 роками, тобто між ідеєю та початком її втілення, чимала часова дистанція. Чим вона була обумовлена?

— У проектній фазі на місці все йшло добре. Але коли почалися погодження, Київ нам навіть не палиці в колеса пхав, а просто на ходу їх відкручував. У мене якось закралася підозра, що між Лутаком і Щербицьким доволі застережні стосунки: інакшого пояснення відвертому ігноруванню нашого об’єкта я не знаходив. Інколи здавалося, що в секторі партбуду ЦК працюють або ідіоти, або садисти. Ну це на емоціях. Я ж в Київ не 10 разів їздив і навіть не 50. Повертаєшся додому і дорогою вкотре усвідомлюєш, що просто виконується вказівка „першого“. Згодом компетентні люди підтвердили мої здогадки: між Лутаком і Щербицьким мав місце хронічний конфлікт. І до будівництва ми дійшли якраз на етапі його загострення.

— Як же вдалося розрулити патову ситуацію?

— Час розрулив. Допоки в Кремлі хоронили, тут нічого не відбувалося. А потім прийшов Горбачов. В контексті слова „Ротор“ і прізвища „Чабанов“ Черкаси повернулися з небуття. Нас викликали в Москву. Тобто мене і двох товаришів з Києва — завсектором партійного будівництва та завфінгоспвідділом. Приїхали, дісталися ЦК, знайшли „управління по Україні“ відповідного напрямку, яке очолював інструктор Давидбеков. Ну, думаю... А тут ще коридорами шмигають „и другие официальные лица“ з телевізора. Злякався трохи: заціпить в кабінеті, і пиши пропало.

Але Давидбеков виявився нормальним мужиком. З’ясувавши хто є хто, киян зразу культурно відправив „покушать“. Я і радий, і не дуже, бо користі з них мало, а якщо інструктор почне „мочити“, то ще й добавлять. Та все ж сам на сам. Почав розкладатися, а він зразу „нет-нет, не надо, давайте смету“. Бачив, що проект вже так розглянули, що з ватмана він перетворився на папіросний папір. А в мене там фінальна цифра... Страшно сказати — 3,5 мільйона рублів. Найдорожчий парткомплекс в Україні, адже враховано все абсолютно. Не так, що одна коробка, а комунікації в процесі.

 Найдорожчий парткомплекс в Україні

„Это что у вас, гранит? Ну нет, это много. Стилобат, цоколь оставим, а здесь что-то попроще. Есть предложения?“ Був би сьогоднішнім — не було б. Кажу — можемо мармуровидним вапнячком, ось на нього розрахунки. Підписали. „Здесь. Мрамор? Дороговато“. Я знову економ-варіант, погодили. І так по кожній позиції. Швидко, зі знанням справи. Доводилося колись чути, що генерали — хороші хлопці, а от полковники переважно самодури, то переконався. „Ну все, готовлю заключение с рекомендацией ЦК КПУ к утверждению проекта“. Кияни після буфету мало цілуватися не лізли, „як ми їх!“. Хотілося їм дещо нагадати, та промовчав.

— На фотографіях бачу кілька варіантів будівлі, чесно кажучи є й симпатичніші за втілений. Виходить проект був не один?

— Більше десятка. Але не проектів в цілому, а зовнішніх варіантів. Але партія побачила свій дім саме таким: величним і строгим, але водночас простим і доступним. Я застосував „пульсацію просторів“: то „давить“, то навпаки — легко і вільно. Як наше життя при комуністах. Закодована констатація у найбільшому в місті пам’ятнику тій епосі.

— А таки й справді читається. А що тут на плані кварталу?

— Це ось, де тепер лавочки колом на „Хрещатик-Сіті“ — світловий фонтан. Через дорогу — органний зал філармонії. Їй же так і не дали ради, лише фасад змінили. Ще лівіше, вже від Смілянської — підземний паркінг. Тепер там і площа не площа, і сквер не сквер. Наша група ще тоді, на початку 1980-х, бачила, куди воно все йде. Та й загалом проектували ми комплексно, з прив’язкою. Успіх візуального сприйняття навіть найбездоганнішої будівлі наполовину залежить від вдалого просторового вирішення прилеглої території. Податкова трохи випадає, тому що окрім неї не з’явилося нічого з передбаченого.

— До речі, а як з’явилася сама податкова?

— На 1991-й готовність об’єкта складала десь 90-95%. І знову все зупинилося, але з трагічнішими наслідками. Там хіба доріжки не лежали та квіти не росли... Вікна, двері — з Івано-Франківщини та Рівного. Мармуровий вапняк — Керч, ракушняк — Крим, унікальні надпотужні кондиціонери для залів бюро і засідань аж з Комсомольська-на -Амурі. Друга аж на 500 осіб, уявіть складову в дорогоцінних металах деталей. Тернопільські люстри з підприємства „Ватра“, у драмтеатрі їхня висіла до пожежі. Паркет на усіх поверхах. Система опалення вже була наповнена.

Увійшли в зиму. Батареї порвало і пішло-поїхало. Одним словом, до весни, окрім вже використаних будматеріалів, не залишилося нічого. Ні дверей, ні кондиціонерів, ні сантехніки. Навіть паркет до останньої клепки зідрали. Скелет в чистому вигляді.

Пригадується, там спочатку якийсь Діловий Центр планували відкрити, іноземці ніби зацікавилися, та чимось партнери в особі наших чиновників їм видалися підозрілими. Зрештою, приміщення „підібрала“ Податкова та вгативши туди навіть не знаю скільки і яких грошей, повернула об’єкт на втрачені позиції. Мені, як авторові, залишається бодай за це подякувати податківцім. Боляче було дивитися...

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ