Героїні чи герої – кого найбільше люблять у місцевих медіа?

Героїні чи герої – кого найбільше люблять у місцевих медіа?(аналітичний звіт за результатами гендерного моніторингу гіперлокальних медіа Черкаської області за період 11-17 лютого 2020 року)

За період 11-17 лютого 2020 року вперше було проведено гендерний моніторинг публікації гіперлокальних медіа Черкаської області – 5 друкованих («Вісник Городищини» (м.Городище), «Дніпрова зірка» (м.Канів), «Златокрай» (м.Золотоноша), «Надросся» (м.Корсунь-Шевченківський) та «Смілянські обрії» (м.Сміла) і 5 інтернет-виданнь («Городище», «Золотоноша», «Kanos» (м. Канів),  «Сміла.ua» та «Сайт міста Умань - 04744.info»).

Метою моніторингу було проаналізувати кількість жінок і чоловіків як  героїнь і героїв, експерток та експертів (тими, хто коментує, чию думку цитують) журналістських матеріалів, частоту вживання у ЗМІ фемінітивів, наявність у публікаціях сексистських образів і стереотипів.

У друкованих медіа тільки у 27% випадків жінки є експертками журналістських матеріалів і в 34% - героїнями.

Найбільшу частку експерток було виявлено у публікаціях на тему війни/армії (42%), і стільки ж, як експертів, зафіксовано в культурній тематиці.

За означений період моніторингу не виявлено експерток у матеріалах про освіту/науку, спорт і волонтерство, а у рубриках «соцполітика/ соцзахист», «екологія/довкілля», «розваги/дозвілля», «кримінал/дтп/НС» та «інше» відсутні і експертки, і експерти. Найчастіше видання джерелом інформації зазначало заклад чи установу або їх підрозділ.

Найбільше героїнь було виявлено у публікаціях рубрик «культура/релігія» і  «розваги/дозвілля» (64% та 100%, відповідно), героїв – «війна/армія» (жінок тут лише 11%). Також, лише про жінок писали в темі соцполітики.

У контексті окремих видань найбільший відсоток експерток зафіксовано у публікаціях газети «Златокрай» (38%). Найбільше героїнь – у публікаціях видання «Вісник Городищини» (52%).

Зовсім відсутні експертки у публікаціях газети «Смілянські обрії», однак воно 100% вживає фемінітиви. 0% фемінітивів – у «Надросся».

«Дніпрова зірка» – єдине видання не лише серед аналізованих черкаських медіа, а й України, де 0% експерток, героїнь і фемінітивів.

Відповідно до цих даних, гендернонайчутливішим друкованим виданням Черкащини у лютому 2020 р. стала газета «Смілянські обрії» (40%), а гендерного балансу найбільше дотримано в матеріалах газети «Вісник Городощини». Редакція «Дніпрової зірки» загалом не дружня до жінок.

У черкаських інтернет-виданнях кількість експерток – 42%,  героїнь – 27%.

Найбільший відсоток їх було виявлено у публікаціях на тему соцполітики (87% експерток і 83% героїнь). Щодо чоловіків, то вони лідирують як експерти у політичній темі (87%). Порівну експерток – у новинах про освіту й охорону здоров’я. Зовсім не виявлено експерток у публікаціях про екологію/довкілля, а спортивна тематика виявилася на 100% чоловічою.

Як експерток, так і експертів не зазначалось у публікаціях на теми «культура/релігія», «війна/армія», «волонтерство/благодійність», «розваги/дозвілля».

Кількісно найбільше жінок як героїнь зафіксовано у публікаціях про політику / місцеву владу, проте це менше 1/3 від загальної кількості героїнь і героїв. Освітня тематика виявилася переважно жіночою – тут 100% героїнь. Однак відсутні вони у темах економіки / бізнесу, «культури / релігії, медицини/здоров’я, війни/армії. Матеріали про волонтерство / благодійність,         екологію / довкілля, розваги / дозвілля, кримінал / дтп / НС загалом були, але це – переважно безособові повідомлення.

У 83% випадків жінки були експертками матеріалів у новинах «Золотоноші», стільки ж тут фемінітивів. Зовсім відсутні жінки як експертки у публікаціях інтернет-видання  «Сайт міста Умань - 04744.info», однак тут – найбільше героїнь (46%). І героїні, і герої відсутні в новинах сайту «Золотоноша».

Найвищий рівень гендерної чутливості серед гіперлокальних інтернет-видань і всіх аналізованих медіа Черкащини – у «Золотоноші» (83%), найнижчий – у «Городище.info» (20%)

ЗМІ Черкащини досить широко вживають маскулінітиви (назви посад, професій  жінок у чоловічому роді) у сфері освіти та культури. Прикметно, що статус чи посада однієї і тієї ж особи поєднує  фемінітиви та маскулінітиви: «психолог та керівниця психологічної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка», «бібліотекар сільської бібліотеки Іраїда Бондаренко та завідувач відділеннями КЗ «Центр надання соціальних послуг Балаклеївської сільської ради» Людмила Зайцева», «соціальний працівник Тамара Лихолай» та ін.

Водночас в у багатьох випадках вживають і фемінітиви: начальниця, завідувачка центром, кандидатка в народні депутати, керівниця.

Загалом друковані медіа Черкащини послуговуються фемінітивами у 17%, а інтернет-видання – у 33%.

За моніторинговий період не було виявлено ані гендерних стереотипів, ані сексистського контенту.

Загальний Індекс гендерної чутливості гіперлокальних медіа Черкащини – 30%. Це – один із найнижчих показників в Україні (у херсонських – 27%). Ознайомитися із результатами моніторингу друкованих та інтернет-видань 24 областей можна на сайті Волинського прес-клубу.

__________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів гіперлокальних медіа відбувається в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ