Генетики розповіли, чи успадковують діти шкідливі звички батьків

ДНК і гени

Зі шкільних часів ми знаємо дарвінівську теорію еволюції, згідно з якою всі живі істоти успадковують ознаки батьків, записані в генах. При цьому регулярно з'являються спроби знайти і інші можливі шляхи передачі спадкової інформації.

 Так, днями стало відомо, що канадські біологи з Університету Макгілла в Монреалі, провівши серію дослідів на мишах, прийшли до висновку, що на здоров'я потомства можуть впливати не тільки гени батьків. Важливу роль відіграють також особливі білки, які «упаковують» спіраль ДНК, утримуючи її в згорнутому стані. А стан цих білків, у свою чергу, залежить від так званих епігенетичних міток, пов'язаних з активністю роботи тих чи інших генів у батьків мишенят.

Коментарі до цієї наукової роботи, які з'явилися в деяких ЗМІ, тягнуть на Нобелівську премію для канадців. Мовляв, фактично підсумки експериментів свідчать, що спадкування йде не тільки через гени, і навіть шкідливі звички батьків можуть запросто передаватися потомству. Адже куріння і алкоголізм, хоч і не ведуть до глибинних змін в ДНК, але впливають на активність роботи генів, тобто змінюють ті самі епігенетичні мітки.

- Безумовно, палити і зловживати спиртним небезпечно, але вважати, що ці шкідливі звички самі по собі можуть передатися у спадок і сприяти алкоголізму у дитини - антинауково, - підкреслює лікар-генетик біомедичного холдингу «Атлас» Ірина Жегуліна. - Причому, такий зухвалий висновок ніяк не витікає з експериментів канадських учених.

У той же час вже є дані, що у людей в генах записана не тільки схильність до хвороб, а й, скажімо, підвищена схильність до азартної поведінки («ген авантюризму»), до різних залежностям, наприклад, від солодкого, до частого переїдання. Це пов'язано в тому числі з особливостями роботи рецепторів «гормону винагороди» дофаміну, які визначаються генетично.

Однак на поведінку і здоров'я дитини в реальному житті генетика впливає, як правило, не більше ніж на 20 - 25% (крім випадків рідкісних генетичних хвороб і хромосомних синдромів, які викликаються поломками в генах). Решту вкладу вносить оточення, виховання, екологія, спосіб життя. «За допомогою генетичного тесту зараз кожен може дізнатися свій ступінь схильності до певних звичок і особливостей поведінки, - пояснює Ірина Жегуліна. - Але це буде лише частка ймовірності, яку ви можете як збільшувати, так і знизити, змінюючи спосіб життя і оточення».

Словом, наукові дані як і раніше говорять про те, що генетика - зовсім не виправдання, на яке можна списати свої шкідливі звички. Так, колір очей і волосся дитини на 100% буде залежати від батьків, а ось поведінка спадкоємців куди більше залежить від виховання, оточення в сім'ї, школі і т.д.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ