На Сході бійцями Правого сектору керувала 26-річна черкащанка

черкащанка Ірина Гаркавенко

Героями можуть бути не тільки чоловіки. 26-річною черкащанкою Іриною Гаркавенко може пишатися не лише Черкащина, а й вся Україна. Упродовж кількох довгих місяців вона не просто була в зоні бойових дій, а й самостійно керувала кількома десятками чоловіків. Черкащанка з позивним Марго на Сході була старшиною штурмової роти п’ятого окремого добровольчого батальйону Правого сектору. Нещодавно дівчина повернулася до Черкас, пише Про все.

«Мамо, поїдь і повбивай всіх сепаратистів»

– Я не змогла сидіти й спокійно дивитися на те, що там відбувається, особливо, коли звідти почали везти 200-тих, – розповідає дівчина. – Тому зібралася і поїхала на Схід волонтеркою.

А потім Ірина прийняла вольове рішення – залишила вдома маму та маленьку доньку й записалася добровольцем до окремого добровольчого батальйону Правого сектору. Потрапила у штурмову роту, де її згодом почали називати не Іриною, а позивним Марго.

– Донька сказала: “Мамо, поїдь і повбивай всіх сепаратистів”, – пригадала слова донечки Ірина. – Але їдучи туди, я майже нічого не знала і не вміла. Воювати мене вчили там хлопці. А через три тижні я вже їхала на позиції у Піски.

На запитання: чи страшно на передовій, Марго відповідає: там часу для роздумів про страх не лишається.

– Бойова обстановка та сила духу, яку видно у хлопцях, відключає всі твої страхи і тобі хочеться йти до кінця. Не було у нас і паніки. А страшно буває хіба що від тиші, коли стоїш на позиції, а довкола – повна тиша. І тоді ти не знаєш, чого очікувати від ворога.

Довелося Марго бути другим номером кулеметника. І руками, на яких донедавна був манікюр, дівчина набивала кулемет патронами. Пальці зчесувала до крові.

Найболючіше – втрачати своїх бійців

Марго й сама незчулася, як стала старшиною. Так трапилося, що командиру в той час довелося ненадовго поїхати, а в роті потрібно було тримати дисципліну. Тому Марго, як єдина жінка, взяла відповідальність за дисципліну на себе.

– Як не дивно, але хлопці до мене дослухалися. А потім взагалі в усьому зі мною радилися, а це, щоб ви розуміли, хлопці та чоловіки віком від 18 до 56 років. Якось я вишикувала всіх і спитала: чи комусь не подобається, що ними керує жінка? Проти мене жоден не виступив, – згадує дівчина. – Але насправді бути старшиною нелегко, адже на мені лежала відповідальність за те, кого відправляти на передову. А туди не відправиш будь-кого, бо людина повинна бути до цього готовою як психологічно, так і фізично. Я б собі не вибачила, якби відправила туди когось не підготовленого.

Та, на жаль, переживати втрати своїх бійців Марго таки доводилося. І для неї це було найболючіше.

– Сьогодні ти з ними їси з однієї тарілки, а завтра – їх уже немає. У мене була паніка, коли в аеропорту гинули молоді хлопці. Ще страшніше – повідомляти про це їхнім батькам. Вони питають: «За що загинув їхній син?» А ти стоїш і не знаєш, що сказати, – говорить черкащанка.

Про свої місяці війни Марго може довго розповідати. Їй доводилося бути сильною та вольовою, вона навчилася миттєво приймати важливі рішення та виводити бійців з-під обстрілу. Вона спокійно згадує про те, як у неї завжди напоготові була граната, яку бійці називала “граната для себе”.

– Краще загинути, ніж потрапити до рук ворога. Тому й потрібна така граната, адже вороги дуже жорстоко ставляться до наших полонених, – з сумом каже дівчина. – А нас, хоч і називають фашистами, але їхніх полонених ми фізично не мучимо. Натомість ми їх змушуємо вчити або ж вірші Шевченка, або ж наш гімн. Таке моральне знущання значно дієвіше, ніж фізичне. І ми даємо їм шанс для переосмислення.

Справжні Герої – це ті, кого зараз з нами немає…

Зараз Марго у Черкасах і, ходячи мирною територією, вона не розуміє, чому тут чоловіки ухиляються від мобілізації та не їдуть на Схід:

– Саме там, на Сході, я врешті зрозуміла, яким повинен бути справжній чоловік. На війні я познайомилася і зі своїм коханим, який під час обстрілів прикривав мене своїм тілом.

Та переживши кілька місяців війни, лишившись живою після обстрілів, Марго взагалі не вважає себе героєм.

– Справжніми Героями треба називати тих, кого зараз немає з нами. І заради них ми повинні перемогти. Вони нам не пробачать, якщо ми відступимо й віддамо ворогу частину України, – каже дівчина.

Ірина ГаркавенкоІрина ГаркавенкоІрина ГаркавенкоІрина ГаркавенкоІрина ГаркавенкоІрина ГаркавенкоІрина ГаркавенкоІрина Гаркавенко

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ